Wist je dat inkoop eigenlijk nog belangrijker is dan de verkoop. Dat is een rare zin maar veel bedrijven besteden meer aandacht aan de verkoop en verwaarlozen daarbij de inkoop. Dat komt bij kleine bedrijven en starters nog vaker voor. Je moet tenslotte zorgen dat je jouw spullen krijgt om zelf iets te produceren. We kunnen er niet genoeg op hameren hoe belangrijk goede inkoop is. Je kunt het geloven of niet maar binnen de inkoopwereld is het volgende een gegeven:  VOOR IEDERE EURO DIE JE BIJ DE INKOOP DUURDER UIT BENT MOET JE VOOR VIJF EURO MEER VERKOPEN. Daarom is het superbelangrijk scherp in te kopen. Als dat niet lukt zoek dan naar alternatieven. Indien je gaat inkopen en niet bestellen (dat is wat anders), volgen hier een aantal waardevolle tips:                                                                                  

  1. Ga voor samenwerking Samenwerking   Het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Dat kan op het gebied van gezamenlijk inkopen met andere afnemers, op het gebied van gezamenlijk transport, gezamenlijke advertentiecontracten of het hebben van een gezamenlijke secretaresse/telefoniste. Ga ook met de leverancier om de tafel om samen op te trekken. Jij maakt reclame voor zijn product en jouw leverancier beveelt jou aan als iemand naar zijn eindproducten vraagt. Onderzoek de mogelijkheid van samenwerking met inkoopcombinaties of collega-bedrijven.
  2. Kijk naar parallelimport Veel producten in Nederland verkrijgbaar, zijn dat ook in het buitenland, soms tegen aanmerkelijk lagere prijzen. Denk eens aan auto’s (Denemarken12 % goedkoper of in Duitsland zijn campers 35 % goedkoper). Als je dat in ogenschouw neemt is het lucratief om de spullen in het buitenland te kopen. Onthoud dat autobanden in Nederland ca. 127 Euro per stuk kosten en in Spanje 45 Euro. Nog beter? Je kunt ze ook via internet in Duitsland bestellen en kosten ze 38 euro inclusief de BTW en inclusief verzendkosten naar Nederland. Je moet nu zelf het omleggen betalen (wat anders is inbegrepen). Maar toch!
  3. Shop in lage lonen landen In Zuid-Oost-Azie kan het voorkomen dat je producten aanzienlijk goedkoper te krijgen zijn dan in West Europa. Inclusief transport en verzekering kan je zo een aanzienlijke winst boeken. Er is meer dan Ali-expres. Vooral hoog technologische producten als elektronica etc kun je tegen zeer concurrerende prijs inkopen. Zoek andere importeurs die daar al ervaring mee hebben en lift mee met hun condities. Maak gebruik van hun ervaring.
  4. Ken je leveranciers Weet wie je belangrijkste leveranciers zijn en ken de omzet die je er maakt. Hoe verhoudt die zich trouwens tot de verkoopomzet? Kijk ook naar de continuïteit van de leverancier en hun bedrijfsvoering en zorg voor een alternatief in geval dat zij (door wat voor reden of calamiteit dan ook) stoppen met leveren. Ook bij hen is bijvoorbeeld brand mogelijk en hoe zit jij dan? Ben je ontevreden over je leverancier? Zo ja, zoek samen de echte oorzaak en doe er wat aan.
  5. Laten maken, huren of leasen Vaak willen we onze eigen producten zelf maken en vergeten we dat anderen (of andere landen) onze producten veel sneller, goedkoper en misschien nog wel beter kunnen produceren (bijvoorbeeld confectie of drukwerk). Het belangrijkste is dat jouw product goedkoop is en een goede kwaliteit heeft. Vergeet ook niet dat ook de fabricage van onderdelen van je product uitbesteed kunnen worden. Denk er ook aan dat bedrijfsmiddelen of auto’s goed  te huren zijn voor korte periodes terwijl we aan leasen moeten denken bij wat langere termijn.