De techniek staat niet stil en ook de criminelen die via de techniek tegenwoordig hun slag proberen te slaan niet. Het is zaak te zorgen dat je geen prooi wordt voor hen, anders kan je dat veel geld kosten. Bescherm je dus goed door vooral niet roekeloos met je gegevens om te gaan. Let op: De garantie die een Nederlandse bank geeft op je saldi is niet van toepassing voor ondernemers!

Hier volgen een aantal belangrijke regels:

  1. Maak regelmatig een back-up van je belangrijkste bestanden op een externe harde schijf of in een cloud-bestand (bijvoorbeeld Dropbox). Ontkoppel zo’n schijf en bewaar die ergens anders. Zo kan deze niet alsnog besmet raken.
  2. Zorg altijd dat je de laatste upgrades van je besturingssysteem (Windows of Apple) geladen hebt zodat je de minste kans hebt op infiltraties van derden. Vergeet niet de upgrades op smartphone en tablet te laden evenals die van je programma’s en apps (Flash en Java) en andere internetbrowsers. Geef Malware geen kans.
  3. Download uitsluitend legale (betaalde) software van gerenommeerde aanbieders evenals apps uit officiële appstores. Wees voorzichtig met het gebruik van programma’s van verzamelsites of verkregen via zogenaamde torrents.
  4. Gebruik altijd een up-to-date antivirusprogramma. Bezuinig niet op de in verhouding geringe kosten. Goede gratis antivirusprogramma’s zijn Microsoft Security Essentials en Avira. Goed bekendstaande betaalde programma’s zijn eScan en Avira. Zorg dat er altijd een goed firewall-programma actief is. Bij Apple- en Windows-computers is zo’n firewall standaard aanwezig en actief.
  5. Open nooit bijlagen van e-mails die je verdacht of onbekend voorkomen en klik nooit op onbekende links. Daar gebeuren de meeste software-ongelukken mee. Banners en links uit dubieuze websites zijn de bron van veel ellende. Klik uitsluitend op links waarvan de herkomst bekend is.
  6. Vergeet je smartphones en tablets niet. Criminelen hebben uitgevonden dat veel lieden hun mobiele apparatuur niet beveiligen. Juist nu het bankieren en betalen via pin-loze smartphones gebruikelijk is, ligt misbruik voor de hand.
  7. Indien je computer is aangetast met een virus is de kans groot dat je computer versleuteld is met een virus genaamd Cryptoware, Ransomware of Cryptowall. Je bent gegijzeld en wordt gedwongen om een fiks bedrag te betalen.  BETAAL NOOIT. Breng je computer naar een reparateur die het virus verwijdert.
  8. Wees voorzichtig met openbare wifi. Alles op je laptop is dan vogelvrij. Hackers kunnen relatief eenvoudig in onbeveiligde netwerken kijken. Even inprikken op wifi in de trein of het openbare net is sterk af te raden. Gebruik liever een internetverbinding op je smartphone.
  9. Gebruik unieke wachtwoorden en niet hetzelfde wachtwoord voor al je accounts. Hoe meer tekens des te beter. Gebruik bijvoorbeeld wachtwoordmanagers.