Je zult het misschien niet geloven maar als je voor jezelf begint, is de kans groot (behalve als je heel rijk bent) dat je geld moet lenen. Een krediet regelen dus. Haast iedere startende onderneming heeft meer startkapitaal nodig dan hij heeft. Ja, zelfs als je bedrijf eenmaal goed draait, is de kans groot dat je niet zonder kredietfaciliteit kunt. Dit houdt wel in dat je bij een bank of andere geldverschaffer aanklopt en informeert naar de mogelijkheden van een lening. Om een bankmanager te overtuigen, is het goed om te weten waar hij naar kijkt voordat hij zijn fiat geeft voor een lening namens zijn bank. Naast je businessplan en je begrotingcijfers volgen hier zijn interesses:

  1. Jouw grote overtuigingskracht. Bewijs dat je je verhaal en jezelf kunt verkopen. Pik niet alles (ook niet tijdens de deal met de bank) en laat je niet in de hoek dringen. Als je dat wel doet, zien ze jou niet zitten!
  2. Jouw visie. Zonder een duidelijke visie kom je er niet. Duidelijk omschreven en helder verwoord. Schrijf waar je naartoe wilt en vooral op welke wijze.
  3. Jouw historie. Hoe groot is het risico dat de bank loopt? Het is af te meten aan je passende ervaring, je kennis van de markt, je producten en je ondernemerskwaliteiten. Bewezen resultaten helpen zeker!
  4. Niet alleen jouw cv maar ook dat van je accountant, je adviseur, je leveranciers en je launching-customer spreken hem aan. Niemand leent jou geld als je het in het verleden in dezelfde branche al een paar maal niet gered hebt.
  5. Laat zien wie je bent en laat een krachtig persoon zien. Niet de macho maar wel iemand die weet wat hij wil. Iemand waarmee je zaken durft te doen of rekening mee houdt. Iemand die branie is om achter een niet betalende debiteur aan te gaan.
  6. Jouw inbreng. Iedere leningverstrekker wil dat jij een redelijk deel eigen geld inbrengt en wel zo groot dat het jou pijn doet als de zaken niet goed gaan en jij je niet eenvoudig kunt terugtrekken.
  7. Naast jouw inbreng wil een bank verdere zekerheden. Meestal is dit in de vorm van een borg: een onderpand in de vorm van een woning of een andere asset.
  8. Het verdient aanbeveling dat je bankmanager enige kennis van je branche heeft. Denk bijvoorbeeld eens aan de IT- of medische branche. Als hij die niet begrijpt, denkt hij dat je ijs gaat verkopen aan Eskimo’s. Zoek een bank die jouw verhaal begrijpt.
  9. Laat een goede gezondheid zien, toon je fit. Als je een ‘verleden’ hebt, is het handig een gezondheidscheck te doen en die te tonen. Het is een bewijs dat ze met jou een beperkt risico lopen.
  10. Een bankmanager wil misschien wel bij je thuis komen. Enerzijds om te kijken of je woning als onderpand kan dienen, anderzijds om te zien of je gezin of partner volledig achter jouw beslissing staat.