Je start met ondernemen en hebt alles geregeld. Nu moet je nog op verkooppad.  Nerveus zijn is niet nodig. Er is niets mystieks aan verkoop. Het betekent simpel je producten kennen en innemend zijn voor je klant. Daarnaast is het heel eenvoudig om het onderhandelen te oefenen om er zeker van te zijn dat je samen een deal bereikt op basis van een win-win situatie. Niet alleen voor jou maar net zo goed voor de klant. De klant moet happy zijn met ZIJN deal. Vergeet niet: als één van de twee partijen achteraf niet happy is heb je geen deal maar krijg je op lange termijn wel grote problemen. Er bestaan in de verkoop een aantal vast regels die je goed moet kennen en waar je je absoluut aan moet houden. We noemen ze de tien verkoopgeboden. Lees ze goed door en zorg dat je ze niet vergeet.

De tien geboden bij verkopen:

  1. Mis nooit een gemaakte afspraak. Bel als je te laat komt, maar kom altijd. Mocht het totaal niet lukken, vergeet dan niet af te bellen met reden waarom het onmogelijk is.
  2. Beloof nooit iets wat je niet kunt leveren. Zodra je dat doet verlies je je
  3. Probeer nooit de concurrentie te verslaan. Vaar op eigen kracht. Noem ze niet eens of zwijg ze dood.
  4. Ga nooit in debat met een klant. Je verliest altijd. Of je verliest het debat of je verliest de opdracht. Je mag zelf kiezen.
  5. Denk niet bij het verliezen van een opdracht dat het voor altijd is. Een nieuwe ronde biedt nieuwe kansen moet je maar denken. Wellicht kan de concurrent een volgende keer niet het gewenste product of specificaties leveren en krijg jij je kans.
  6. Kom nooit op een afspraak terwijl je naar alcohol ruikt. Nooit een belangrijke visite plannen na een uitgebreide zakenlunch.
  7. Dwaal nooit af van het hoofddoel van de ontmoeting. De klant is niet geïnteresseerd om te weten hoeveel goed werk jij wel doet.
  8. Trek een zakelijke afwijzing je niet persoonlijk aan. De opdracht en jouw persoon zijn twee verschillende dingen. Je leert de bergen pas waarderen als je ook de dalen kent.
  9. Wees nooit te groot om toe te geven dat je de opdracht verknald hebt. Als je dat doet misleid je alleen jezelf.
  10. Zorg dat je verkooplogboek altijd up to date is. Als je dat niet doet krijg je zeker niet op tijd betaald.

Gelukkig wist ik het antwoord, en dat gaf ik dan ook. IK ZEI DAT IK HET NIET WIST  Mark Twain