Krijg jij slapeloze nachten nadat de belastingdienst heeft aangekondigd langs te komen? Het is een mededeling waar menig ondernemer toch wat nerveus van wordt. Je vraagt je al snel af wat je eventueel fout hebt gedaan en wat de consequenties zullen zijn. Heb je je zakelijke kilometers wel naar waarheid ingevuld en heb je niet eens kasgeld ontvangen zonder een factuur te schrijven? Nee hoor, maar misschien wel een laptop gedeclareerd die in gebruik is bij je dochter op haar studentenkamer en dat dure etentje op eerste kerstdag, was dat wel echt zakelijk? Waar gaat hij in zitten neuzen? Wat gebeurt er als hij iets vreemds tegenkomt? Omdat het onbekend terrein voor je is, tref je hier enige geruststellende woorden aan om de belangrijkste belastingstress bij je weg te nemen:

  1. Wat komt hij doen? Hij komt namens de fiscus kijken of de belastingaangiften kloppen met de omzet en kosten. Hij komt om een controle uit te voeren maar in de praktijk zal hij zich richten op een deelgebied, bijvoorbeeld op de btw of de loonbelasting. Ook gaat de controleur vaker een complete branche af met kerngetallen. Daarin kan hij razendsnel zien of er met cijfers geknoeid is of niet. Hij vergelijkt jouw productiecijfers met de gemiddelden van de branche en ziet snel of de zaken zuiver zijn of dat er meer aan de hand is.
  2. Waarom komt hij bij jou? Gewoon toeval en niets anders. Als hij een actie in de bloemenbranche doet en jij hebt een bloemenzaak, dan heb je gewoon pech. Normaliter kun je eenmaal in de vijf à zeven jaar bezoek verwachten. Iedereen komt vroeg of laat aan de beurt want naast reguliere bezoeken kun je ook verrast worden door tips of klikkers van buitenaf (netjes heet dat natuurlijk verlinkt worden). Vaker gebeurt het dat een collega tegen de lamp loopt en bij het gesnuffel blijkt dan dat de goederen zwart bij jou vandaan komen, waardoor jij ook bezoekt krijgt. Let op: de belastingdienst hoeft geen verantwoording af te leggen waar zij de informatie vandaan heeft en geeft geen reden op waarom zij op bezoek komt.
  3. Mag je het bezoek weigeren? Nee, dat mag je niet. Ze zijn van harte welkom maar moeten zich wel van tevoren aankondigen en je de tijd geven om de juiste informatie en cijfers te produceren, bijvoorbeeld van vier jaar geleden. Er zullen dus enige weken tussen zitten voordat ze voor je deur staan. Je spreekt een datum af waarbij je boekhouder aanwezig kan zijn. Binnenvallen gebeurt alleen wanneer er een verdenking is van grote fraude maar dan komt de FIOD op bezoek en niet de belastingdienst. Je kunt je rustig voorbereiden op het bezoek en overleggen met je boekhouder wie wat doet en welke strategie je daarbij samen volgt! Raadzaam is daarbij dat de boekhouder zoveel mogelijk samenwerkt met de controleur en dat jij voor eventuele vragen op de achtergrond aanwezig bent (en voor koffie zorgt!).
  4. Mag hij overal in snuffelen? Nee, dat mag hij niet. Hij mag alleen inzien wat met fiscale heffing te maken heeft en niets meer dan dat, dus alle rekeningen, bonnetjes, inkoop en verkoop, balans en winst. Maar ook overeenkomsten, leasecontracten, brieven enz. De kinderrekening van je dochter hoort daar bijvoorbeeld niet bij. Spreek duidelijk af wat privé is en waar de ambtenaar naar mag kijken. Normaliter zal hij nooit een lade opentrekken maar naar een overeenkomst vragen die jij al hebt klaarliggen of die je alsnog tevoorschijn haalt. Het is niet de bedoeling dat de ambtenaar gesprekken aangaat met anderen (je moeder, dochter of werknemer). Houd hen dus weg. Wees bereid om aan redelijke verzoeken te voldoen en werk mee. Zorg dat de sfeer vriendelijk en ontspannen blijft. Aan een zure ambtenaar heb je niets. Ook als je niet alle zaken piekfijn voor elkaar hebt, hangt daar geen doodstraf aan vast. Als iets niet correct is, beloof je het voortaan beter te doen.