Tegenwoordig is het niet meer mogelijk je boekhouding en belastingaangifte te doen zonder een boekhoudprogramma. Mensen die bij een bedrijf hebben gewerkt weten dat maar boekhouding stond misschien ver bij hun vandaan. Om als zzp’er te starten zijn ook de eisen aan zo’n programma niet vergelijkbaar met wat je bij je baas gewend was. Daarom vind je hier een aantal punten waar je op moet letten bij het starten en de keuze van een passend boekhoudpakket. Zo’n programma neemt een heleboel vervelende zaken van je over waardoor er meer tijd overblijft voor andere zaken. Daar waar je het allemaal voor doet. Om tot een beslissing te komen voor goede keuze moet je jezelf eerst een aantal vragen te stellen:

  1. Wat voor ervaring met boekhouden heb je en hoeveel tijd wil je er aan besteden? De hedendaagse on-line programma’s nemen het leeuwendeel van je over en samen met een boekhouder blijven er dan weinig administratieve zorgen over.
  2. Ga jij zelf de verkoopfacturen versturen en urenregistratie bijhouden? Bij zakelijke klanten ontkom je er niet aan. De urenregistratie houdt verder alles goed bij en ook bij niet betaling zal de betalingsherinnering volledig automatisch geschieden.
  3. Kun je zonder kennis van zaken een boekhoudprogramma runnen? Ja, geen probleem. Alle boekhoudkundige kennis zit in het programma verwerkt.
  4. Kun je zelf de btw aangiftes doen? Aangiftes kunnen met een druk op de knop gedaan worden. Als je consequent je facturen en ingescande of gefotografeerde bonnetjes invoert gaat er niets mis. Daarmee worden ze opgenomen in de btw-lijst en automatisch verwerkt. Op deze wijze kan iedere ondernemer zelfstandig zijn btw aangiftes doen.
  5. Is je boekhouding gekoppeld aan je bankrekening? Eigenlijk zijn alle grote Nederlandse banken te koppelen aan je programma. Het computerprogramma koppelt de inkomsten en uitgaven aan de desbetreffende aanschaf of factuur die je automatisch in de boekhouding terugvindt.
  6. Krijgt je boekhouder toegang tot het on-line programma? Alleen als jij dat wilt. Hij krijgt een eigen login en kan zelf de boekhouding overnemen of jouw werk controleren. Bepaal samen wat jij doet en wat hij voor je kan doen.
  7. Als je bedrijf groeit en je meer met het programma wilt doen, groeit het programma dan mee? Meestal wil je bij een groei als zzp’er naar mkb’er ook meer functionaliteiten. Dat is goed mogelijk door op termijn een ruimer abonnement te nemen.
  8. Heb je dan nog een boekhouder nodig? In verband met wetswijzigingen is het altijd aan te raden om een boekhouder erbij te betrekken maar het is aan jou om te bepalen hoeveel je uitbesteedt. Vind je een papierwinkel leuk, prima. Baal je ervan, besteed het uit maar laat (zeker voor de belastingen) een winst en verliesrekening plus jaarrekening altijd aan een expert over!