Het kan gebeuren dat je in de financiële problemen komt doordat je te goed van vertrouwen bent geweest. Een voorbeeld: Je hebt geld overgemaakt naar een partij en je hoort helemaal niets meer of je hebt een investering gedaan met oog op een hoog rendement en je ontvangt een paar periodes de beloofde rente maar plotsklaps wordt dat gestopt. De aanbieder blijkt daarna van de aardbodem verdwenen. Van een ondernemer wordt verwacht dat hij goed geld verdient om van te leven of wat opzij zet voor later. Dan is het opletten geblazen. Jij bent nu doelwit geworden van vuile of frauduleuze praktijken. Ondernemers zijn namelijk een aantrekkelijk prospect voor aanbieders van twijfelachtige financiële producten. Dat kan een persoonlijke lening zijn omdat het moeilijk is om, als je bij de BKR geregistreerd staat, bij de bank een lening te krijgen. Als je zelf hard geld nodig hebt is het verleidelijk om op snelle aanbiedingen in te gaan. Kijk dan niet vreemd op als je vooraf behoorlijke administratie- of offertekosten moet betalen en daarna je verzoek wordt afgewezen. Geld kwijt en ook geen lening!  Ook kan het zijn dat je wordt gebeld of gemaild met een geweldig beleggingsaanbod van 10% rendement of meer en je hoeft het slechts voor 2 jaar vast te zetten. Het wordt helemaal gegarandeerd door de overheid en is dus een veilige belegging. Minimum inleg 50.000 Euro. Kijkt u maar op onze (gelikte) website. Je ziet daar prachtige foto’s en filmpjes van onroerend goed of hotels aan de Turkse goudkust. Per definitie moet je alles met een minimum inlegbedrag van 50.000 Euro wantrouwen want vanaf dat bedrag is er geen controle door de Autoriteit Financiële Markten. Onthoudt dat alle financiële transacties gecontroleerd worden door de AFM die de vergunningen afgeeft voor alle aanbieders van financiële producten. Controleer ALTIJD of de aanbieder wel ingeschreven staat en vooral waar die vergunning voor is afgegeven. Op www.afm.nl krijg je zelf inzage. Staat hij er niet bij, wees dan op je hoede en neem contact op met de AFM. Doe dus je huiswerk en praat met anderen over je voorkeur. Hieronder tref je een lijst met aanbevelingen:

  1. Laat je zo goed mogelijk informeren voordat je een belangrijke financiële beslissing neemt. Stel zo veel mogelijk vragen als je maar bedenken kunt en teken alleen iets wat je volledig begrijpt. Raadpleeg anders een jurist.
  2. Check altijd bij de AFM of voor dit product wel een vergunning is afgegeven.
  3. Vraag altijd naar de financiële bijsluiter en prospectus (bij een beleggingsobject) en laat het beoordelen door een deskundige.
  4. Teken nooit iets onmiddellijk. Lees eerst de overeenkomst goed door en laat die op je inwerken en beslis pas later.
  5. Het is niet gebruikelijk een aanbetaling te doen bij het afsluiten van een lening.
  6. Als je denkt dat het geen zuivere koek is, meld dat dan bij afm/contact.nl of bij www.fraudehelpdesk.nl

      Vergeet niet: Als het aanbod te mooi is om waar te zijn, dan is dat het ook!