Het vinden van passend ondernemerskrediet is voor een leek niet zo eenvoudig. In Nederland neemt gelukkig het aantal alternatieve leveranciers voor starters snel toe. Je kunt onder andere terecht bij:

– Crowdfunding: Collin, Geldvoorelkaar, Funding Circle, Kickstarter, Symbid

– Ca. 20 regionale kredietunies: www.dekredietunie.nl/leden

– Informal investors: zie www.bannederland.nl/profielen

– Achtergestelde Lening Fonds (ALF) en Fundiq

– Leaseplatforms zoals LeaseOnline en Beequip

– Online factoring: DBS2 en Trefi

– Overige partijen zoals Qredits en Riverbank

Bovengenoemde partijen verstrekken leningen vanaf 50.000 euro tot wel 3.000.000 euro. Dikwijls is een combinatie van verschillende   financieringsinstrumenten (het zogenaamde stapelen) mogelijk, ook samen met bankkrediet. Hierbij een aantal punten van aandacht:

  1. Krediet aantrekken draait om het winnen en waarmaken van vertrouwen. De ondernemer dient een duidelijke visie, drive en ambitie te tonen, gecombineerd met realiteitszin en risicobewustzijn.
  2. Jouw plan moet goed en overtuigend gepresenteerd worden. Eerst in persoonlijk contact met de financier, later met een compact en goed onderbouwd businessplan.
  3. Als de financiering eenmaal verstrekt is is het zaak de financier regelmatig en proactief op de hoogte te houden van de ontwikkelingen en de resultaten. Blijf dus continue goed en open communiceren met je financiers.
  4. De rente op bankkrediet voor MKB in Nederland varieert momenteel tussen de 3% en 7% per jaar. De rente op alternatieve financiering is doorgaans hoger en ligt globaal tussen 7 en 10%.
  5. Alternatieve financiering heeft het imago duur te zijn maar het wordt pas echt duur als je geen financiering kunt vinden.
  6. Een duurzame relatie met je huisbankier blijft nog steeds belangrijk en het advies is om zeker niet te snel van bankier te wisselen.
  7. Raadpleeg een adviseur. Een goede financiering is een vak apart waar de startende leek weinig kennis van heeft. De starter is niet bekend met de vele mogelijkheden die er zijn op de markt. Een goede adviseur weet de weg in de jungle van de MKB financiering en ontzorgt de startende ondernemer en is daarom onontbeerlijk. Vergeet niet: Goedkoop is duurkoop.

Samengevat: Voor ondernemers met een goed uitgewerkt businessplan liggen er voldoende financieringsmogelijkheden.