Wellicht ben je van huis uit goed bekend met zakendoen en mooi als je reeds ervaring hebt maar ben jij die persoon waarvan iedereen zegt zo’n “harde” onderhandelaar te zijn? De vraag is niet of je groot geld weet te verdienen maar of je een doeltreffende onderhandelaar bent. Bereiken wat je wilt in een sfeer waarbij beide partijen happy eindigen. Het is trouwens belangrijker om een goede verkoper dan een goed onderhandelaar te zijn. Het is moeilijker iemand zover te krijgen dat hij iets wil kopen dan bij verkoop de juiste condities te krijgen waaronder hij bereid is te kopen. Zie het onderhandelen meer als een laatste stap in een aaneengesloten verkoopproces dat misschien wel maanden duurt. Vergeet niet dat bij alle onderhandelingen een aantal facetten (of vragen) de revue moet passeren, te weten: Wie, wat, waar, wanneer, hoe exclusief en ook nog hoeveel. Op al die vragen moet bij het onderhandelen een duidelijk antwoord worden gegeven. Neem een voorbeeld: indien je een kleine boetiek bezit is de verkoop en levering van een sjaal redelijk duidelijk maar indien je in de bouw werkt wordt het al een stuk ingewikkelder want een keuken plaatsen klinkt simpel maar de oude keuken weghalen, water en Electra aanleggen en dergelijke is niet eenvoudig te specificeren. Laten we als voorbeeld nemen dat jij zingt en gevraagd wordt om een winkelopening op te luisteren. Dan komen de volgende vragen op tafel die allemaal afgehandeld moeten worden voordat je akkoord gaat met een optreden:

  1. Wie doet nu precies met wie zaken. Is de ontvanger van het product of dienst ook de opdrachtgever?   Moet je alleen komen of breng je een gitarist als begeleider mee?
  2. Wat wordt precies geleverd en zijn beide partijen het daar over eens? Wordt je als VIP uitgenodigd en hoef je eigenlijk alleen maar je gezicht te laten zien (betaald voor je aanwezigheid) of wordt er van je verwacht dat je een x aantal liedjes zingt en die ook nog zelf aan elkaar praat? Welke kleding wordt er verlangd (met bedrijfslogo?)
  3. Waar wordt er geleverd: bij koper, verkoper of bij derden? Bij de organisatie op kantoor, in meerdere winkels of uitsluitend tijdens de receptie? Indien je in Utrecht woont en in Utrecht optreedt, kom je dan ook voor hetzelfde geld bij de opdrachtgever een winkel openen in Groningen?
  4. Wanneer is precies sprake van levering? Heb je bij een verkoudheid al na 2 van de 4 liedjes gezongen te hebben geleverd of niet? Welke tijden moet je optreden en is er pauze?
  5. Hoe exclusief is je dienst en mag er ook aan anderen geleverd worden? Mag je tussen de liedjes door of erna je eigen cd-tjes te koop aanbieden aan het publiek? Mogen er tv-opnamen van je gemaakt worden die dan later in winkels uitgezonden worden? Is je optreden exclusief voor alle winkels of mogen andere artiesten ook komen optreden?
  6. Hoeveel producten worden er geleverd en hoeveel geld ontvang je daarvoor? Incl. BTW en reis- of verzendkosten? Hoeveel liedjes of uren aanwezigheid wordt er precies als prestatie van je verwacht?