Je bent gestart en gaat aan de gang. Je hebt het gevoel dat je alles geregeld hebt. Inkoop, vervoer en folder etc. Je moet nu alleen nog maar jezelf of je producten zien te verkopen. Maar je ziet zoveel verschillende wijze van verkoop. Wat is eigenlijk de beste manier? Toch goed om je even te verdiepen in de mogelijkheden die aan een succesvolle start liggen. Met andere woorden: wat wil je eigenlijk? Niet alle producten lenen zich voor de markt (advocaat) of internet (adviseur). Ieder product heeft zijn eigen manier van marketen. Denk dus goed na of de opzet en methode van verkopen echt past bij jouw product en persoonlijkheid. Daarom noemen we hier een aantal mogelijkheden op welke wijze je je diensten of producten aan de man kunt brengen. Vergeet niet dat het heel aantrekkelijk kan zijn om een aantal van de opties te combineren! We noemen er hier vijftien maar er zijn er zeker meer te vinden!
Let op: naast de vijftien manieren van verkoop moet je ook vijftien manieren bedenken hoe de potentiële klant jou weet te vinden om iets bij jou te kopen of om je diensten of producten af te nemen:
- Via een Retail-formule Je bezit een schoenenwinkel
- Op de markt Je runt een bloemenkraam
- Als groothandel Je levert staal aan de industrie
- Per mail Je verkoopt vakantiereizen naar de Ardennen
- Via een agent Je bent een musicus en hij regelt je optredens
- Via Online Je runt je eigen webshop in kookboeken
- Met een postorderbedrijf Je verkoopt kleding
- Door recommandatie Je bent advocaat en krijgt je klanten via aanbeveling
- Via een netwerkring Je bent timmerman en de collega’s als elektricien en loodgieter bevelen jou aan
- Via franchising Je koopt een winkel op franchisebasis. Deze is wel jouw eigendom maar je bedrijf voert de naam Hema, Albert Hein of McDrive
- Via een licentie Je verkoopt een bestaand softwarepakket en draagt aan de maker commissie af.
- Op een event of beurzen Je verkoopt zakelijke of managementboeken
- Via Multi Level Marketing Je wordt lid van een MLM piramide bijvoorbeeld Tupperware
- Door middel van een intermediair Een bureau zorgt dat jij als It-er voor een vaste termijn of projectbasis geplaatst wordt bij een van hun relaties (hun opdrachtgever)
- Op contractbasis Je verkoopt of verhuurt jezelf rechtstreeks op uur-basis bijvoorbeeld in de catering, programmering of de zorg