Het is in veel gevallen zinvol om het nuttige met het aangename te verenigen. Dat kan uitstekend door samen met en relatie de lunch te gebruiken. Bovendien gebruik je zowel jouw tijd als die van de klant efficiënt. Waarschijnlijk wil je een nieuwe of huidige klant extra in de watten leggen. Helemaal verkeerd want de klant zijn tijd is kostbaar. Lunchen doe je niet zo maar. Je moet daar goed over nadenken. Vergeet ook niet dat jij niet de enige bent die de klant uitnodigt en ook hier geldt het gezegde: overdaad schaadt! Hier volgen een aantal tips om een zakenlunch zo positief en effectief mogelijk te laten verlopen:

  1. Kies een passende gelegenheid Bekijk je prospect kritisch en vraag je af waar hij zich thuis zal voelen. Het gaat tenslotte niet om jou maar om je gast(en). Heel chique is niet per definitie ook heel passend. Misschien voelt je gast zich dan bijzonder opgelaten en ongemakkelijk. Ga bij voorkeur naar een gelegenheid die je goed kent en zorg dat je niet gestoord wordt. De gast moet zich onder de lunch op zijn gemak voelen.
  2. Eet niet te zwaar Een goede zakenlunch bestaat uit maximaal drie gangen. Als jij van tevoren het menu samenstelt, kies dan een licht voorgerecht, een hoofdgerecht met vis of licht vlees en een fruitdessert zodat je na de lunch niet meteen een middagdutje nodig hebt om de boel te verteren. Het is de gewoonte om bij een lunch slechts één soort wijn te schenken. Als je weet dat je gast een wijnkenner is, laat hem dan de wijn voorproeven.
  3. Wees een goede gastheer/vrouw Als je gasten thuis ontvangt zorg dan dat het ze aan niets ontbreekt. Gedraag je in een restaurant net alsof je thuis bent maar dan wel in de goede zin des woord. Let op of de glazen nog vol blijven en of het eten in de smaak valt. Eet je gast het voorgerecht niet op, informeer dan tactvol of hij niet toevallig vegetarisch is, zodat je voor het hoofdgerecht op tijd kunt ingrijpen. Overdrijf niet.
  4. Geen zaken zijn ook zaken Als je een gast uitnodigt voor een zakenlunch wil dat niet zeggen dat je het de hele lunch over zaken moet hebben. Koetjes en kalfjes zijn onmisbaar, zeker in de aanvang. Als je pech hebt en je gast niet erg spraakzaam is kan het een hele inspanning worden om het gesprek gaande te houden. Laat concrete afspraken samenvallen met het dessert, anders denkt hij dat je hem kwijt wilt.
  5. Maak het niet te lang Een goede zakenlunch duurt ongeveer anderhalf uur maar hou je gast in de gaten. Als hij bij het dessert rusteloos op zijn stoel begint te schuiven, ga dan niet uitgebreid koffiedrinken. Genoeg is genoeg.
  6. Liever een ronde tafel Als je met twee personen bent maakt de vorm van de tafel niet uit.  Als je met een grotere groep bent is een ronde tafel aan te bevelen. Er zit dan niemand op een lastige hoek. Het is dan makkelijker om een algemeen gesprek te houden waar iedereen aan deelneemt. Dat is prettig als ook minder spraakzame gasten zijn aangeschoven. Als de groep groter is dan acht personen is het raadzaam om het gezelschap te splitsen.