Financiële kennis is niet alleen handig, het is zelfs bittere noodzaak maar je hoeft geen accountant te worden. Iedere ondernemer (en dus ook de zzp-er) heeft een minimale kennis van financiën nodig. Anders komt hij vroeg of laat in de problemen. Geldstromen vormen een essentieel onderdeel van het zakendoen en daarom is het belangrijk te weten waar je mee bezig bent. Het is dus cruciaal dat je enige financiële basiskennis bezit of alsnog opdoet. Dat kan uit boeken, cursussen, seminars of gewoon door veel te praten en vooral te vragen aan je boekhouder of  Accountant.

Waarom heb je eigenlijk die basiskennis nodig?

  1. Om geldstromen te kunnen volgen. Wat gaat er precies in en wat gaat er precies uit. Resultaat: Je weet of je verlies of winst maakt en of je goed bezig bent (of niet).
  2. Als je de boekhouding zelf gaat doen met een boekhoudpakket. Zo maak je het jezelf gemakkelijk als je gaat werken met een softwarepakket op je computer of via internet.
  3. Je kunt niet zonder want je moet je cijfers aanleveren bij de belastingaangifte. Administratie hoort nu eenmaal bij het ondernemen en tegen boekhouden kun je geen nee zeggen. Hoe vervelend dat ook is.
  4. De integratie van al die cijfers. Als jij of je bank inzicht in de resultaten van je zaak wil krijgen is het belangrijk de cijfers niet alleen te combineren, te interpreteren maar ook enigszins te begrijpen.
  5. De impact van de kosten, marges en haar consequenties te doorzien. Inzicht is onontbeerlijk om een zaak winst te laten maken.
  6. Het scheiden van zakelijke en privé-uitgaven geeft veel meer duidelijkheid, zowel je zakelijke als privésituatie.
  7. Met financiële kennis blijk je een beter resultaat te boeken. Je wordt vooral kostenbewuster. Raar maar waar.
  8. Het geeft inzicht in de inkomsten en uitgaven hoe die opgebouwd zijn. Hoeveel klanten heb je, welke klanten zijn de belangrijkste inkomstenbronnen en wie de levert meeste winst op.
  9. Om voor de grap je eigen uurloon eens te berekenen (nettowinst gedeeld door je werkelijk gemaakte uren) maar ook de productiviteit van je machines. Hoe efficiënt werk je eigenlijk?
  10. Om jezelf een salaris uit te keren moet je kunnen berekenen wat er aan bruto maar ook aan netto marge onder aan de streep overblijft. Bij een te laag salaris kun je geen buffer opbouwen en bij een te hoog salaris zal je zaak aan vermogen inleveren. Beiden is niet aan te bevelen.
  11. Met financiële kennis kom je er pas achter hoeveel je werkelijk aan marketing en pr hebt uitgegeven. Ga na of je begroting niet dik is overschreden.