Hoe overtuig je de bankmanager met je businessplan? Dat is uiterst belangrijk als je vraagt om een lening. Uiteraard heb je een markt-, klanten en concurrentieanalyse gemaakt. Ook je financiële onderbouwing klinkt als een klok en je kunt een positieve cash-flow tonen. Je gehele businessplan staat als een huis en je geeft precies aan hoeveel geld je van de bank nodig hebt om de start van je onderneming te laten slagen. Toch gaan er veel van die aanvragen fout. Als je de bankmanager ontmoet, zorg dan dat je niet de volgende fouten maakt:

  1. Je kent je kwaliteiten als ondernemer onvoldoende of overschat deze door onvolwassenheid.
  2. Je laat te weinig klanten zien. Een mooie klant is leuk maar de bank wil er meer zien want anders is het risico te groot.
  3. Je had te weinig tijd en dat zie je. Het rapport is afgeraffeld, er is te weinig zorg aan besteed en er is bovendien nog niet aan alle eisen voldaan.
  4. Je geeft niet voldoende aan waar jij je onderscheidt ten opzichte van de concurrentie. Er moet duidelijk onderscheid zijn waarom men voor jou zou kiezen.
  5. Het aangegeven afzetgebied is veel te groot om te kunnen leveren. Dat laat zien dat je onvoldoende hebt nagedacht en geen nichemarkt gedefinieerd.
  6. Je hebt slecht je huiswerk gedaan en over de onderneming nagedacht.
  7. Je verwachtingen zijn veel te optimistisch over de geprognosticeerde omzet en winst. Je houdt jezelf voor de gek en je komt jezelf later goed tegen.
  8. Je hebt een te magere omschrijving van de activiteiten en geeft niet duidelijk genoeg aan hoe je aan de business wil komen, hoe je bekendheid denkt te krijgen en waarom de cliënten naar je toe zouden komen.
  9. Je hebt geen analyse van de markt gemaakt zodat je de concurrentie onvoldoende kent en de kansen en bedreigingen onkundig tegemoet treedt.
  10. Je maakt je er met een makkie vanaf. Het eerste gesprek bij de bank moet je indruk maken alsof het je eerste gesprek bij een grote klant is. Je moet indruk maken, zowel met je houding, presentatie, karakter en businessplan.

De wijze les uit dit verhaal: Zorg dat zowel jij als je doordachte plan er gelikt uitzien en dat je goed voorbereid je gesprek aangaat. Eventueel neem je je mentor of accountant mee. Bezoek eerst eens met je plan een bank waar je geen kans maakt zodat je weet waar je de mist in gaat doordat je onvoldoende antwoord op een vraag hebt. Je kunt dan altijd achteraf advies inwinnen door te vragen waar je plan en/of presentatie verbetering behoeft om wel een kans van slagen te hebben.