Kun je een start als ondernemer wel aan? Bezit je genoeg durf, zelfvertrouwen, vakkennis en al die andere eigenschappen die een starter moet bezitten om succesvol te zijn. Je bent niet de enige die vraagtekens zet bij de start. Veel starters twijfelen aan hun capaciteiten. Dat komt dikwijls door een gebrek aan zelfvertrouwen en dat is niet eenvoudig weg te werken. Veel vragen komen naar boven of het zal lukken om succesvol voor jezelf te beginnen. Maar waarom eigenlijk niet? Je bezit veel meer talenten dan je denkt. Alleen nu is het zaak dat je die talenten gaat aanwenden in je eigen belang.

Vragen die je misschien aan jezelf stelt, zijn:

 1. Ben ik wel ‘pushy’ genoeg? Misschien wil jij ook niet door een ‘pushy’-verkoper geholpen worden maar door iemand die met je meedenkt en het juiste advies geeft.
 2. Heb ik genoeg geld? Bij de aanvang gewoon heel weinig kosten maken. Je hebt niet zoveel nodig. Rijke mensen zijn snel roekeloos met uitgaven.
 3. Ben ik goed genoeg in rekenen? Er zijn spreadsheet en boekhouders genoeg die je het leven gemakkelijk kunnen maken.
 4. Ben ik goed genoeg in spelling? Je hebt tegenwoordig prima spellingcontroles en templates. Heel belangrijke teksten laat je lezen door anderen.
 5. Faal ik misschien wel? Je haalt misschien niet onmiddellijk de grootste opdrachten binnen maar zonder het te proberen weet je zeker dat je geen omzet maakt. Waarom zou je falen als je bij je hobby, sport of muziek wel een succes bent?
 6. Eten de grote rivalen me misschien op? Meestal gebeurt het tegenovergestelde. Kleine efficiënte nieuwkomers eten meestal uit de ruif van de grote logge jongens. Ze zijn meestal beter, efficiënter en goedkoper.
 7. Ben ik van nature te pessimistisch? Je maakt je geen valse voorstellingen en je kunt het alleen beter doen dan gedacht. Waarom is jouw glas halfleeg?
 8. Durf ik voldoende risico’s te nemen? Het leven is net als oversteken. Je wacht tot het groen licht wordt en dan kom jij ook echt aan de beurt.
 9. Ken ik mijn zwakheden voldoende? We weten allemaal wel waar we slecht in zijn en onderschatten zo onze talenten en sterke punten. Niemand is echter perfect, zo ook geen enkel bedrijf. Er is ook ruimte voor
 10. Focus op datgene waar je goed in bent. De rest laat je eenvoudig aan anderen over.
 11. Ben ik wel knap of attractief genoeg? Van al je talenten is je voorkomen minder belangrijk zolang je maar een positieve uitstraling hebt en de klant toelacht.
 12. Ben ik er slim genoeg of misschien wel te dom voor? Je beperkingen (zoals stotteren of dyslexie) wegen niet op tegen de vele talenten die jij ook bezit. Er efficiënt gebruik van maken, wint het zeker van eventuele tekortkomingen. Bovendien worden je die meestal vergeven.
 13. Vinden anderen me wel goed genoeg? Stop met steeds zoeken naar goedkeuring van anderen. Je voldoet zo al aan de verwachting van anderen. Vind de mening van anderen niet belangrijker dan je eigen mening. Wie kent jou het best?