De reeks van mogelijkheden op het gebied van public relations is eindeloos. Er zijn echter geen goede of slechte acties op PR gebied. Nog sterker: de goed werkende actie van vandaag is morgen niet succesvol en andersom en wat bij een ander goed werkt hoeft zeker niet bij jouw bedrijf te werken. Misschien wel een andere plaats, een andere dag of slecht weer? Het is te vergelijken als een medisch probleem bij de dokter: het is echt zoeken en uitproberen wat wel en niet succesvol wordt.  PR acties zijn onder te verdelen in 5 groepen:

A Websites en sociale media, Facebook, Twitter, blogs, E-mails, vlogs, etc.

B Nieuwsletters, Films, CD en DVD’s, Audio-visuele presentaties

C Media: lokale en landelijke TV en radio

D Evenementen, beurzen en congressen

E Gedrukte media zoals lokale of landelijk dagbladen en periodieken. Gratis media, huisjournaals, direct-mail, jaarrapporten en nieuwsbrieven

Wat kan een PR adviseur of PR bureau voor jou betekenen? In het kort: hij verzorgt de interne en externe communicatie van jouw activiteit.  De voordelen van een ervaren PR consultant of bureau:

  1. Ze hebben een netwerk van schrijvers en journalisten met wie ze contact hebben of mee werken
  2. Ze kennen de media en weten waar jouw actie succesvol zou kunnen zijn
  3. Wellicht kennen ze al klanten die voor jou interessant zijn
  4. Ze hebben ervaring met damage-control in het geval iets fout gaat
  5. Ze weten hoe de media denken en wat die graag wil zien
  6. Ze geven aan of het interessant is voor je huidige of toekomstige klanten
  7. Ze maken jouw verhaal exclusief zodat het niet reeds eerder getoond is in andere publicaties (in dezelfde vorm)
  8. Ze maken iets wat vooral NU speelt en niet in het verleden

Maak gebruik van hen en toon je product als trendsetting, nieuw met een groeiend potentieel.  Kom met voorbeelden en verhalen die ze kunnen gebruiken in Word en met foto.

Een eigen logo, brochure! Ren niet onmiddellijk naar een reclamebureau of PR-agency! Het is DE marketingtip voor een starter:

Zelfs als je denkt dat je het nodig hebt, doe het niet!  Zelfs als je het gebudgetteerd heb, doe het niet!  Zelfs als je geldsponsor of adviseur het je aanraadt, doe het niet!

Waarom niet? Omdat je het de eerste 12 maanden veel te druk hebt met het ontwikkelen van je eigen persoonlijke en zakelijke imago. Het laatste wat je nodig hebt is een specialist die geen idee heeft wat jou en je zaak nu zo bijzonder maakt en voor jou wel even een kunstmatig imago creëert, welke later een Frankensteinmonster in de dop blijkt te zijn en jou niet past! Wacht.