De echt succesvolle ondernemer bezit het vermogen om goed te luisteren en verstaat daarnaast de kunst vooral de werkelijke behoefte van de klant goed in te schatten. Daarbij beheerst hij een aantal essentiële eigenschappen, zoals sociale vaardigheden, motivatie, empathie en zelfbeheersing. Voor een goed begrip verklaren we de acht eigenschappen:

  1. Sociale vaardigheden Hier verstaan we onder het vermogen om relaties aan te gaan en het opbouwen van netwerken maar ook het kweken van een prettige verstandhouding met anderen om gemeenschappelijke belangen te vinden en te behouden. Op die manier kun je met succes gezamenlijk problemen de baas worden. Een positieve inslag is daarbij onontbeerlijk.
  2. Motivatie is de gangmaker voor je activiteit – de hartstocht voor wat je doet – en staat los van enig financieel gewin. De energie en doorzettingsvermogen om iets groots te verrichten brengt je tot prestaties die niemand (inclusief jezelf) ooit had verwacht. Motivatie brengt ook mee dat je die hartstocht kunt overbrengen op andere mensen. Een eigenschap die voor een ondernemer van grote importantie is om zo de medewerking van anderen te verkrijgen.
  3. Empathie is de kunst om de staat van emotie van een ander op de juiste waarde te schatten en deze op een passende manier te benaderen. Het gaat hierbij om het luisteren naar en aanvoelen van behoeftes van de ander waarbij je laat merken dat zijn behoeftes meer tellen dan de jouwe. De wijze waarbij jij met de klant omgaat is daarbij bepalend voor je reputatie.
  4. Zelfbeheersing houdt in dat je onder moeilijke omstandigheden je kalmte weet te bewaren. Je hoofd koel houden als anderen het verliezen. Het betekent dat je stemmingen als woede, verdriet, angst en koppigheid in toom kunt houden en omzetten in iets goeds. Het houdt in dat je (te) snelle oordeel weet op te schorten en eerst tot rust komt en nadenkt alvorens een oordeel te vellen en niet onmiddellijk tot actie over gaat.
  5. Uitstellen is de duivel onder de ondernemer zijn hoofdkussen. Je moet jezelf aanleren dat het woord uitstel niet past bij een zzp-er en dat het funest is voor je business. Uitstel is nergens goed voor. Het leidt tot afstel en op termijn tot faillissement. Schrap het woord morgen dus uit je woordenboek. Wat gedaan is is gedaan en daar hoef je niet meer als een berg tegenop te kijken. Het ligt morgen niet meer op je bureau bij de afdeling “doen”. Doe het vervelendste eerst, dan ben je ervan af. Zo leer je beter je tijd te verdelen en voel je je minder opgejaagd door de dingen die je nog steeds niet gedaan hebt.
  6. Doorzettingsvermogen Vasthoudendheid is één van de belangrijke eigenschappen van de zzp-er. Niets van je business komt vanzelf je deur binnen. Je zult er wat voor moeten doen (en laten). Dat betekent dat je leert omgaan met tegenslagen maar dat je je er wel overheen zet.
  7. Zelfrespect is het gevoel van eigenwaarde en geeft aan hoever je in jezelf gelooft en accepteert. Het laat zien hoe goed je jezelf voelt en hoe waardevol je bent. Het is een vorm van naar jezelf kijken, een zelfbeeld dus. Je zelfrespect wordt versterkt door je omgeving. Door een gezonde dosis zelfrespect ben je niet ontvankelijk voor kritiek van anderen.
  8. Kansen benutten Indien een bedrijf een prima boterham verdient aan een service of product denk je misschien dat die daarop het alleenrecht bezit maar dat is niet zo. Als je denkt dat iemand dominant in de markt is liggen er mogelijkheden voor anderen. Grote kans dat hij gedeeltes van de markt niet aanboort of vergeet. Dat geeft jou de kans daarop in te springen. Sommigen vulden die niche en deden het beter dan hun oude werkgever.