Wat houdt verkoop nu eigenlijk in? Het betekent iets vinden wat iemand werkelijk hebben wil en hem helpen dat te krijgen. Het is iemand overtuigen dat hij wil hebben wat jij levert. Hem dat laten kopen zodat er een win/win aanbod ligt als resultaat. Verkoop betekent succes en succes verkrijg je als beide partijen winnen. Jouw prioriteit gaat uit naar het vervullen van iemand anders zijn noden. Het leveren van een goed product of dienst. Een positief woord of goede raad naast iets leveren. Stop weg die verkeerde gedachte dat verkoop iets slechts is. Mentaliteit zegt alles. Hier volgt een zin die normaal gesproken bij velen van ons een shock veroorzaakt.  Verkoop is een proces dat zo manipulatief is als de pest en jij bent zonder twijfel één van de top manipulators. Wellicht heeft het begrip manipulatie enige uitleg nodig. Voor manipulatie geeft van Dale: Het gedrag van iemand beïnvloeden door middel van vakkundig onderhandelen, overtuigen, controleren, beïnvloeden en doordrukken. Eigenlijk is het precies hetzelfde als van een psychiater of therapeut. Hij doet zijn best om bij de patiënt zijn gedrag te wijzigen (maar wel a 150 Euro per uur). Hij tracht het gedrag van zijn patiënt te veranderen en als hij daar succesvol in is ziet men dat als uitermate positief. De gebruikte taal is daarbij heel belangrijk voor het behalen van succes. Lichaamstaal is echter nog belangrijker. Het verraad de werkelijkheid. Het komt er niet op aan wie je bent maar wie anderen denken dat je bent. Hier volgen een aantal tips om anderen gemakkelijker te beïnvloeden.  De tien zogenaamde  manipulatietrucs:

  1. Creëer associaties die jou goed uitkomen. Noem bijvoorbeeld wachten een pauze.
  2. Als je mensen iets geeft willen ze dolgraag iets terug doen of terug geven. Dat kan informatie maar ook materie zijn. Dit heet de wet op de wederkerigheid.
  3. Als je wilt dat je gesprekspartner “ja” zegt, gebruik het woord zelf dan vaak.
  4. Start altijd met een overdreven voorstel bij je onderhandelingen. Elk later voorstel lijkt dan een compromis van jouw kant.
  5. Ben je het niet eens met de tegenpartij? Zeg dan niets. Frons je wenkbrauwen en wacht totdat de ander zich bedenkt.
  6. Praat over dingen die de ander interessant vindt, dan vindt men jou ook interessant.
  7. Het is bewezen dat kinderen die vaker iets vragen ook vaker wat krijgen. Als jij niet vraagt krijg je het zeker niet.
  8. Doorbreek een automatisme. Dan zijn mensen gevoeliger voor je manipulatie.
  9. Laat iemand zelf de beslissingen nemen en neem die niet voor hem. Doe of er maar twee mogelijkheden zijn. De één die hij zeker niet wil en de ander die jij wel graag wilt.
  10. Gesproken taal is heel belangrijk voor succes. Lichaamstaal is echter nog Het verraad de werkelijkheid. Het komt er niet op aan wie je bent maar wie je schijnt te zijn.