Het budgetteren (begroten) van de cashflow is nodig om vast te stellen of je niet in de financiële problemen komt. Dit is zorgen dat er geen moment komt dat je geld tekort hebt en een belangrijke rekening niet kunt betalen. Het handigst is dat te doen door het maken van een Excel sheet, als je tenminste geen gebruik maakt van een eenvoudig boekhoudprogramma. Je zet erin de inkomsten (op data) naast de verwachte uitgaven en ziet wanneer je negatief gaat lopen.

Let op de volgende punten:

  1. Begroot de vaste kosten. Let op: die beginnen vanaf dag één. Denk maar aan je huur, internet of autokosten. Budgetteer vooral iets meer dan je gedacht had. Het is net als het weer. Het kan ook tegenvallen (een borg?) Houd daar rekening mee.
  2. Begroot de eerste eenmalige en variabele kosten. Noteer vooral wat extra’s zoals de oprichtingskosten van de firma of BV. (denk aan het opstellen van de Algemene Voorwaarden) en het ontwerp en drukken van folders etc. aanschaf van apparatuur en basisinventaris.
  3. Begroot de voorraden. Het aanleggen van voorraden voor je eerste productieserie kan best wat tijd in beslag nemen voordat je alles binnen hebt en je werkelijk met produceren kunt beginnen. Calculeer dus reservetijd in.
  4. Marketingacties moeten betaald worden ver voordat die enig succes resulteren en de gelden van de verkoop daadwerkelijk binnenkomen. Bedenk dat je bij aanvang eerst tijd nodig hebt om uit te vinden welke acties werken en welke niet. Houd er rekening mee dat je meer tijd nodig hebt.
  5. Je moet eerst stad en land afreizen en kosten maken om de juiste leveranciers te vinden (misschien wel in het buitenland). Er gaan niet alleen veel uren maar ook kosten in zitten. Denk aan internationale reis en verblijfkosten, beurzen, vliegtickets en hotels. Samen kan dat best oplopen.
  6. Je net verkregen krediet of andere leningen (leaseauto) wordt vanaf dag één volautomatisch geïnd door de bank. Er wordt niet bij gevraagd of je al begonnen bent of omzet hebt geboekt. Niet vergeten dus.
  7. Begroot de omzet. Begroot zeker het eerste halfjaar zeer behoudend. Voordat je echt omzet draait en het geld ook werkelijk op je bankrekening staat gaan maanden overheen.
  8. Belasting betalen. De belastingdienst is best wel strikt en verwacht tijdige betaling. Uitstel van betaling is zeer beperkt mogelijk en excuses worden niet geaccepteerd. Houd daar rekening mee.
  9. Te late betaling. Bekijk wat de consequenties zijn als jouw klant jou later betaalt dan je gehoopt en verwacht hebt. Als hij niet gelukkig is en problemen over late of slechte levering maakt of je product niet accepteert wordt er al gauw helemaal niet betaald.
  10. Focus op de meest lucratieve post en ga er van uit dat het lukt! Wees dus ook weer niet te somber.