Je wilt het misschien niet geloven maar als je voor je zelf gaat beginnen is de kans groot (behalve als je reeds gefortuneerd bent) dat je geld wilt lenen; een krediet regelen dus. Haast iedere startende onderneming heeft wel een investering nodig. Ja, zelfs als je bedrijf eenmaal goed draait is de kans groot dat je niet zonder kredietfaciliteit kunt. Dit houdt wel in dat je bij een bank of andere geldverschaffer moet aankloppen met een aanvraag voor een lening. Om een bankmanager te overtuigen is het goed om te weten waar hij precies naar kijkt voordat hij zijn fiat geeft aan een lening aan jou. Naast het businessplan en je cijfers heeft hij nog meer interesses. Lees deze tips aandachtig en sla ze niet in de wind als je op pad bent naar een bank:

  1. Toon grote overtuigingskracht. Bewijs dat je je verhaal en jezelf kunt verkopen. Pik niet alles (ook niet de deal met de bank) en laat je niet in de hoek dringen. Als je dat wel doet willen ze jou niet!
  2. Jouw visie. Zonder een duidelijke visie kom je nergens: goed omschreven en duidelijk verwoord. Waar je naar toe wilt en vooral op welke wijze.
  3. Jouw historie. Hoe groot is het risico dat de bank loopt? Het is af te meten aan een passende ervaring, je kennis van de markt en producten en je ondernemerskwaliteiten. Bewezen resultaten helpen zeker daarbij!
  4. Niet alleen jouw C.V. maar ook dat van je accountant, je adviseur, je leveranciers en je launching-customer helpen daarbij. Niemand leent jouw geld als je het in het verleden in dezelfde branche niet gered hebt.
  5. Laat zien wie je bent en toon een krachtig persoon. Niet de macho maar wel iemand die weet wat hij wil. Iemand waarmee je durft zaken te doen of rekening mee houdt. Iemand die ook branie is om achter een niet betalende debiteur aan te gaan.
  6. Jouw inbreng. Iedere lening verstrekker wil dat jij een redelijk eigen deel inbrengt en wel zo groot dat het jou pijn doet indien de zaken niet naar wens gaan en je dus niet eenvoudig kunt terugtrekken.
  7. Naast je eigen inbreng wil een bank ook verdere zekerheden. Meestal is dit in de vorm van een borg: een onderpand in de vorm van een woning of een ander asset.
  8. Het verdient aanbeveling dat je bankmanager enige kennis van je branche Denk bijvoorbeeld eens aan de IT of medische branche. Als hij die niet snapt denkt hij dat je ijs gaat verkopen aan Eskimo’s. Zoek een bank die jouw verhaal en markt begrijpt.
  9. Laat een goede gezondheid zien, toon je fit. Als je een “verleden” hebt is het handig een gezondheidscheck te laten doen en die te tonen. Bewijs dat ze met jou slechts een beperkt risico lopen.
  10. Een bankmanager wil misschien wel bij je thuis komen. Enerzijds om te kijken of je woning wel als onderpand kan dienen, anderzijds om te kijken of je gezin of partner wel volledig achter jouw starters-beslissing staat.