Zoals de meeste beroepsbeoefenaars en ook kunstenaars wel weten is dat een succesvolle job slechts 5% inspiratie maar 95 % transpiratie vergt. Voor jezelf beginnen is niet anders: hard werken en ook nog risico’s lopen. Niet alle nieuwe diensten en uitvindingen worden later een groot succes. Laat staan, de diensten die al jaren aangeboden worden door tientallen reeds lang gevestigde en succesvolle ondernemingen. Het mooiste is toch om een niche in de markt te vinden. Iets speciaals, iets anders. Iets waarmee je je kunt onderscheiden. Waarbij de prijs wel zodanig is dat er ook nog gezonde marge voor je over blijft en dat tegen een prijs die de klant gaarne bereid is te betalen. Een product waar behoefte aan blijkt te bestaan. Maar dan wel bij een starter/leverancier die ze ook die koop nog gunnen. Zo zie je maar: Het leven van een startende ondernemer is niet zo eenvoudig maar (met de juiste instelling en talenten) zeker de moeite waard. De meeste starters krijgen er geen spijt van, zelfs degenen die niet slagen!

Hieronder vind je de basislijst in de juiste volgorde van de dingen die je moet gaan doen. Let op: Er staat DOEN. In deze blogs staat wat starters moeten doen, waarom ze het moeten doen, wanneer ze het moeten doen, hoe ze iets moeten doen, wie iets moet doen en waar ze het moeten doen dus:

1 VIND JEZELF EEN IDEE

2 VERZAMEL WAT GELD

3 BEDENK EEN BEDRIJFSNAAM

4 ONDERZOEK DE MARKT

5 ONDERZOEK DE CONCURRENTIE

6 SCHRIJF EEN BUSINESSPLAN

7 SCHRIJF JE IN VOOR SEMINARS/STUDIES

8 KIES EEN PARTNER OF PRAATPAAL

9 ONDERZOEK POTENTIËLE INVESTEERDERS

10 PRAAT MET DE BANK

11 ONDERZOEK EN PRAAT MET POTENTIËLE LEVERANCIERS

12 ONDERZOEK EN PRAAT MET POTENTIËLE AFNEMERS

13 CALCULEER JE VERKOOPPRIJZEN

14 NEEM DE GROTE BESLISSING OM TE STARTEN JA OF NEE

15 GA VAN START EN GA ERVOOR!