Je denkt erover om voor jezelf te beginnen maar je hebt weinig ervaring. Je hebt er zelfs nog niet lang over nagedacht. Starten met een onderneming is net als met vakantie gaan. Eerst nadenken over waar je naar toe wilt en daarna uitzoeken op welke wijze je daar wilt komen. Eerst plannen en daarna doen! Hoe boek je succes zonder dat je zaak als een nachtmerrie eindigt?

Hier volgen 9 stappen om je ideale zzp-job te vinden:

  1. Schrijf de 5 dingen op die je het beste kunt en wat je leuk vindt, inclusief commentaren van anderen en je hobby’s, interesses en overige activiteiten.
  2. Vermeld op papier uitgebreid hoe anderen van jouw kennis, kunde en talenten zouden kunnen profiteren en er beter van worden.
  3. Vind eens uit hoe jij de mensen datgene moet geven wat zij wensen of willen. Waar tref je de materialen en middelen die je nodig hebt om die personen behulpzaam te zijn.
  4. Bepaal de waarde van jouw service aan anderen. Stel je de klant en zijn probleem voor en bedenk hoe je zijn probleem op kunt lossen.
  5. Vind uit wie ongeveer dezelfde service biedt, de wijze waarop ze het doen en tegen welke prijs. Wie hebben zij als klant en waarom blijven ze bij hen. Tracht ook klant bij hen te worden zodat je van de hoed en de rand te weten komt.
  6. Leer van de successen van anderen. Als je doorvraagt, kom je te weten waarom het goed gaat. Ook waarom niet iedereen het goed doet of zelfs het niet redt met zijn bedrijf. Leer vooral van de mislukkingen van anderen. Vind de betrokken personen en ga met hen in gesprek over hun starten en falen.
  7. Maak een plan voor jouw succes. Je weet inmiddels voldoende en ook hoeveel men bereid is ervoor te betalen. Waar tref je de leveranciers? Zet het op papier en maak een businessplan, compleet met een financiële paragraaf en benodigdheden en met de geschatte omzet en marges, de verwachtte kosten en nadere bijzondere factoren. Blijf het aanpassen en verfijnen zodra dat nodig is.
  8. Maak vooral goedkope fouten. Voor jezelf beginnen lukt niet zonder de fouten die iedereen maakt. Belangrijk is wel dat je in het begin uitsluitend goedkope fouten maakt die je niet de kop kosten. Zorg dat je ervan leert zodat ze steeds minder voorkomen. Profiteer van jouw en andermans ervaringen.
  9. Beleef plezier aan wat je doet en hoe je het doet. Het leven is te kort om geen lol in je werk te hebben of dingen te doen die er niet toe doen. Er is altijd wel iets dat niet goed gaat en waar je je zorgen om zorg over maakt maar zorg dat je er lol in hebt.