Criminelen die goed thuis zijn op het internet trachten op allerlei slinkse wijzen achter je banknummers en inlogcodes te komen en daarmee ongevraagd je gegevens wijzigen c.q. je geld afhandig te maken. De banken melden dat alles veilig is maar bij diefstal zijn ze niet erg scheutig met het uitbetalen van de geleden schade. Daarom blijft opletten geboden, ook omdat de bank de schuld dan niet bij jou kan neerleggen.

Hier volgen nogmaals de overbekende regels voor veilig bankieren:

 1. Houd je inlogcodes en pincodes geheim en zorg dat je ze nergens op papier bij je draagt. Ga zorgvuldig met je passen en codes om en leen je pas aan niemand uit.
 2. Beveilig je pc, laptop en tablet met een virusscanner, firewall en anti-spyware. Zorg dat ze altijd werken op de laatste updates van legale versies van Windows of IOS.
 3. Reageer nooit op mails van de bank als die om gegevens vraagt. Banken vragen niets per mail en al helemaal niet om je pas op te sturen. Ze zullen je hoogstens verzoeken om eens bij hun langs te komen.
 4. Bekijk nooit mails die van je bank (lijken te) komen en klik nooit op links of bijlagen. Verwijder ze niet alleen uit je mail maar ook uit de verwijderde items.
 5. Zorg dat het op te nemen bedrag op een zo laag mogelijke limiet staat zodat bij diefstal slechts een beperkt bedrag kan worden opgenomen. Wanneer nodig kun je het altijd tijdelijk weer verhogen. Boek je nooit geld over naar een ander land? Zet dan je internationale overboeklimiet op NUL.
 6. Wees uiterst terughoudend met mobiel bankieren. De banken zeggen dat het safe is maar dat is het zeker niet.
 7. Bankier het liefst vanuit huis of kantoor met eigen wifi of vaste lijn. Open wifi en hotspots mag je bancair nooit gebruiken want je gegevens zijn dan niet versleuteld. Ook beveiligde wifi’s waar anderen hetzelfde wachtwoord kunnen gebruiken is daarom sterk af te raden.
 8. Controleer wekelijks je bij- en afschrijvingen op afwijkingen en transacties. Vreemde dingen zoals verdachte mails of transacties meld je onmiddellijk bij je bank.
 9. Type bij het aanvangen van je bankieren altijd zelf de banknaam in en check of je het groene slotje herkent voor het correcte internetadres.
 10. Sla al je wachtwoorden en inlogcodes op in een digitale kluis. Dan hoef je slechts een wachtwoord te onthouden.
 11. Meld diefstal onmiddellijk bij je bank of het centrale tel.nr. interhelp 088-7226767
 12. Gaat het toch een keer fout en wordt je digitaal opgelicht, laat dan niet over je lopen en neem geen genoegen met een simpele afwijzing van de bank. Niet jij maar ZIJ moeten bewijzen dat jij nalatig bent geweest!!