Je loopt al langer rond met het idee om voor jezelf te beginnen maar hebt nog twijfels over jezelf. Je wilt het wel maar kan je het ook? Wat vinden anderen ervan en zouden mensen bij je willen kopen? Stel dat ze jou niet goed genoeg vinden of dat ze je niet voor vol aan zien. Je vrienden vertellen je wel dat dit typisch iets voor jou is maar is dat gemeend of willen ze je alleen tot vriend houden? Bij wie kun je eigenlijk terecht met al je twijfel? Hieronder volgen een aantal tips om over je twijfel heen te komen:

 1. Toneelspelen helpt je niet. Net zoals jij anderen doorziet, zo kijken ze ook door jou heen. Wees gewoon jezelf en presenteer je zoals je bent en niet anders.
 2. Je hebt zwakke maar vooral ook sterke kanten. Laat beiden aan anderen zien. Des te gemakkelijker zal je omgeving je accepteren.
 3. Gebruik een minderwaardigheidsgevoel als nieuwe inspiratiebron om jezelf verder te ontplooien. Hoe meer je jezelf verbetert, hoe tevredener je wordt.
 4. Heb lef. Hoe meer je durft, hoe meer zal je lukken en hoe meer zelfvertrouwen je zult opbouwen.
 5. Waardeer jezelf. Als jij dat niet doet zullen anderen dat zeker niet doen.
 6. Start door stap voor stap onderaan te beginnen. Als je gelijk bij de hoogste top begint bewijs je juist dat je het niet kunt.
 7. Vergelijk jezelf niet continue met anderen. Die hebben een andere achtergrond en andere talenten dan jij. Jij hebt geen objectieve blik. Staar je dus niet blind op andermans succes. Misschien hebben ze dat succes wel aan anderen in plaats van aan zichzelf te danken.
 8. Verdedig jouw opstelling bij alles wat je doet en waar je voor staat. Ga niet automatisch mee met iemand die er anders over denkt. Door zo’n houding blijf je onafhankelijk en wordt je eerder voor vol aangezien.
 9. Ieder mens herbergt een sterke positieve kracht welke hij ieder moment kan aanspreken. Vertrouw daar maar op. Het zal je nooit in de steek laten.
 10. Concentreer je op je bijzondere vaardigheden. Iedereen heeft er een aantal. Als je aan die dingen denkt die je toch maar mooi gepresteerd hebt krijg je een sterk positief gevoel. Als je alleen maar denkt aan die momenten dat iets niet goed ging zal je je negatieve gevoelens slechts versterken. Vermijd dus negatieve gedachten en haal je successen gerust naar boven.
 11. Ga meer de dingen doen waar je goed in bent, die je goed kunt, bijvoorbeeld via een hobby. Iets wat je graag doet kun je beter en wat je beter kunt doe je weer liever dan iets waar je minder in bent. Resultaat: Je voelt je er beter bij!
 12. Iemand echt mogen met zijn positieve en negatieve kanten kan pas als je hem volledig accepteert. Toon jouw plussen en minnen ook aan anderen en ze zullen jou ook accepteren. Resultaat? Je zult je niet de mindere voelen.
 13. Gelukkig kijken helpt! Heus je straalt en je voelt je ook zo. Enthousiasme werkt aanstekelijk. Je wordt aardig gevonden, je verkoopt beter en je wordt succesvol. Alleen maar door te stralen! Probeer het maar, het werkt.

Als je denkt dat je iets kunt, dan kan je het ook. Als je denkt dat je het niet kunt, heb je ook gelijk.