In de huidige tijd van snelle veranderingen zijn ook de omgangsvormen sterk aan wijzigingen onderhevig. Vroeger bestonden er veel vaste regels waar je je aan kon vasthouden. Je wist wanneer je tegen iemand u moest zeggen en wanneer jij was toegestaan. Vandaag de dag ligt dat een stuk genuanceerder. Toch zijn er basisregels die we met elkaar afgesproken hebben en die vooral bij de eerste verkoopgesprekken gelden. Wellicht ben je een zzp-er die wat informeler of gemoedelijker met een klant omgaat, Een interim manager, it-er of jurist gedraagt zich misschien wel formeler. maar als jij bij de gemeente moet aankloppen voor subsidie, bij de bank of notaris voor krediet of wilt praten over een overname is het wel zo handig om een goede en beschaafde indruk achter te laten. Jongere generaties hebben minder omgangsregels geleerd en daarom is het handig hier de huidige gangbare omgangsnormen even langs te lopen. Strikte regels bestaan niet meer. Ook zullen de verwachtingen van diverse mensen van hoe je je hoort te gedragen behoorlijk van elkaar verschillen. De één roept van: “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” terwijl de ander al gauw denkt: “die heeft echt weinig manieren”. Het houdt dus in dat je het gemakkelijk fout kunt doen. Het is daarom goed om na te denken waarom bepaalde gedragsregels gemaakt zijn en of ze nog relevant zijn in deze moderne tijd. Het belangrijkste is echter: wat verwacht ede klant van ons. Daarom blijft er maar één manier over bij het toepassen van de hoe het hoort-regels en die manier heeft een naam, namelijk: Je aanpassen.       

Hier volgen een aantal regels die voor bijna iedereen wel van toepassing zijn, ook buiten de zakelijke sfeer, maar wel getuigen van enige beschaafdheid

ALGEMENE MANIEREN:

  1. Kom altijd op tijd. Files zijn geen enkel excuus
  2. Laat het aan de ander over om het tijdstip te bepalen wanneer je elkaar tutoyeert
  3. Groeten doen je ouderwets: een man groet vrouw, jong groet oud, mindere groet meerdere en gast groet overige in de ruimte
  4. Je ruikt fris, maar stinkt niet naar aftershave of parfum
  5. Jouw uiterlijk bepaalt voor een groot deel de eerste indruk die je maakt. Bij het kapsel bedoelen we dan: schoon en verzorgd
  6. Een vrouw houdt naast de lipstick (een must) de make-up beperkt
  7. Je past de kleding aan aan de verwachting, maar altijd keurig zittend en schoon. Heb je reservekleding bij je?
  8. Mensen vinden het niet fijn als anderen binnen hun territorium (intieme zone) komen of aangeraakt worden. Binnen zeventig centimeter is voor goede bekenden. Kom dus nooit zomaar te dichtbij
  9. Als je een relatie meeneemt zorg je voor een schone opgeruimde auto