De essentie van verkoop of commercie is heel eenvoudig: Het uitvinden wat iemand nodig heeft en het leveren daarvan. Lees het nog maar eens over. De beste ideeën zijn waardeloos als je ze niet kunt verkopen. Zoals bij de meesten van ons is de kans groot dat ook jij weinig professionele verkoopervaring bezit en daarom nog niet de topverkoper bent die je kan worden. Niemand heeft je ooit verteld hoe belangrijk verkoop is. Totdat je verkopen je eigen maakt zul je de trap naar succes niet opgaan. Of je nu advocaat, liedjesschrijver, taartenbakker bent of een honden-uitlaatservice hebt. Iedere zzp-er zal zichzelf moeten verkopen. Wat veel mensen immer vergeten is dat ze zichzelf al continue verkopen. Binnen je familie, bij je schoonouders of schoonkinderen. Zonder jezelf te verkopen verkrijg je geen promotie, geen salarisverhoging, geen aanvoerdersband, geen extra verantwoordelijkheden, geen nieuwe baan. Jezelf verkopen is waar het om gaat in dit leven en des te eerder je je dat realiseert, des te succesvoller wordt je. Er bestaan 5 soorten van verkoop:

  1. Je verkoopt jezelf. In het geval van een promotie, salarisverhoging of sollicitatie gaat het erom de ander te overtuigen dat ze jou hard nodig hebben en dat  ze er voordeel aan hebben om jou te betalen en te waarderen. Jij vraagt wat jij wilt en de manier waarop je dat doet is een uitgelezen kans om jezelf te verkopen.
  2. Je verkoopt een product. Neem als voorbeeld kleding in een modezaak of onroerend goed als makelaar. Je zult dit moeten doen door de klant ervan te overtuigen dat jouw product superieur is ten opzichte van andere producten en door deze te kopen hij beter af is.
  3. Je verkoopt een dienst. Als je een service verkoopt zul je een manier moeten vinden om de ander ervan te overtuigen dat deze service op één of andere wijze hun leven of zaak zal verbeteren. Misschien ben je consultant, adviseur of agent namens iemand anders. Het komt allemaal op hetzelfde neer. Om iemand anders jouw dienst te laten gebruiken zul je de ander moeten overtuigen.
  4. Je verkoopt een talent. Of je nu kunstschilder, architect, schrijver, artiest of modeontwerper bent. Dat talent zal pas tot uitdrukking komen als je het buiten de studeerkamer/atelier op straat laat zien. Je moet mensen overtuigen van je talent door jou de opdracht te gunnen.
  5. Je verkoopt een idee. Je bent heel creatief en hebt geweldige ideeën. Een nieuw tv programma? Jij moet anderen overtuigen om ze te helpen uitvoeren.

En jij denkt nog wel dat je totaal niet in de wereld van commercie zit en met verkoop niets te maken hebt? Denk eens aan het kopen van je laatste auto. Er waren geen echt grote verschillen in prijs, specificaties en prestaties en toch koos je er een. Waarom koos je voor die witte? Klanten werven is niet iedereen gegeven. Toch zal een zzp’er die geen product verkoopt maar voor een ander werkzaamheden verricht zichzelf aan de man moeten brengen.