Je bent een tijdje aan het werk en je bent eigenlijk best positief. De cijfers zijn redelijk, maar als je kritisch bent (en dat ben je natuurlijk als startend ondernemer) valt je op dat het rendement dat je gecalculeerd hebt, achterblijft bij je verwachtingen. Die winstmarge is heel belangrijk want dat is tenslotte je salaris! Het rendement van je activiteit is natuurlijk sterk afhankelijk van de sector waarin je gestart bent. Bij het werk in een adviesrol of in de zorg zal je uurtarief het enige zijn dat je kunt aanpassen. Verkoop je een product, dan zal de marge de doorslaggevende factor zijn. Produceer je een product, dan zullen vooral de productiekosten en productietijd meespelen (neem een kunstschilder). Het bedrijfsmodel is van bepalende aard. Algemene richtlijnen om je marges te verbeteren, zijn niet zo eenvoudig te geven. Enkele hoofdregels waar het fout kan gaan, zijn wel eenvoudig te vinden:

  1. Je hebt te weinig controle over de cijfers Je dient grip te hebben op je inkomsten en uitgaven. Te allen tijde moet je inzicht hebben hoe je ervoor staat. Dan weet je ook wat ongeveer je rendement is. De eerste maanden zijn minder belangrijk maar daarna kun je waar nodig bijsturen. Uiteraard vergelijk je jouw cijfers met de gangbare getallen in jouw markt.
  2. Hoeveel produceer je eigenlijk? Met andere woorden, hoeveel uur draaien jouw machines of jouw mensen? Maak jij zelf wel voldoende uren zodat je die dure bestelbus er ook uithaalt?
  3. Heb je wel genoeg klanten? Om aan je omzet te komen, heb je een minimaal aantal klanten nodig die voldoende volume binnenbrengen. Het motto is dus meer energie of marketing aan acquisitie besteden en zorgen dat je voldoende omzet boekt.
  4. Je hebt misschien te veel klanten   Deze versnipperen je activiteiten zodat je minder efficiënt bezig bent. Denk aan de timmerman die acht klanten een beetje bedient en onnodig veel kilometers maakt. Als je te veel werk hebt, zul je meer moeten uitbesteden of selectiever werk moeten aannemen en nee zeggen tegen minder interessante opdrachten.
  5. Je moet kosten bewuster ondernemen  Dit betekent misschien een minder riant salaris opnemen, minder luxueus autorijden of minder de ondernemer uithangen die het al gemaakt heeft. Dit noemen we het aanpassen van je status en die is nog geen president-directeur. Zo houd je geld over voor nieuwe investeringen of perioden dat het wat minder gaat. Kostenbewust betekent ook dat je kostenbewust omgaat met alle overige kosten die je maakt. Zijn die allemaal effectief gebleken of kan het best een tandje minder?