Stel je financiële resultaten laten te wensen over. Het gaat minder goed dan gedacht en je financiële basis is smal. Met andere woorden: je komt geld tekort en besluit om met je bank/financier te praten. Zorg dat je beslagen ten ijs komt en dat je je cijfers op orde hebt en goed kent. Niets is zo erg voor een financier als een ondernemer die roept dat hij geld tekort komt zonder dat hij zijn cijfers kent. Meestal zal de bank je nee trachten te verkopen bij een kredietaanvraag maar laat je niet te snel afschepen voor een faire deal. Maak (samen  met je accountant) een analyse van de resultaten, van je sterke en zwakke punten en je bedreigingen. Laat zien hoe je je risico’s kunt beperken en ook de risico’s van de bank beperkt!

 1. Bekijk eerst je debiteuren kritisch. Het is de snelste manieren om aan geld te komen. De meeste van ons zijn te verlegen om hard op te treden tegen slechte of trage betalers. Vergeet niet dat het de belangrijkste reden is dat starters het niet redden. We zijn te bang om onaardig gevonden te worden of dat ze ons de business niet meer gunnen. Kun je het echt niet? Laat dan de boekhouder, het incassobureau of de jurist het doen. Jouw geld MOET binnenkomen.
 2. Werk een betalingsregeling uit met je crediteuren. Ze zijn heus gewillig. Het moet wel serieus zijn want je kunt dit spelletje niet iedere week spelen. Als je failliet gaat krijgen ze niets! Maak je probleem bespreekbaar en onthoudt: voor hen is vijftig procent veel en veel beter dan GEEN geld!
 3. Verkoop alles wat je over hebt en verkoopbaar is. Alle apparatuur/ voorraad, de auto die je kunt missen, kan de deur uit. Uitsluitend datgene wat echt en echt nodig is om geld mee te verdienen dien je te behouden. Verkoop eventueel machines, auto’s of het bedrijfspand en lease het terug. (Sale- en leasebackconstructie ).
 4. Overweeg geen uitbreiding. Veel starters overwegen hun business verder uit breiden als het niet loopt. Als appels slecht verkopen doen we er toch pinda’s bij? Misschien lopen die wel, het is toch het proberen waard? Stoppen kan altijd nog. FOUT! Door onverantwoord uit te breiden, maak je de problemen alleen maar groter en het is zonneklaar dat dan noch appels noch pinda’s de zaak gaan redden. Zoek de oorzaak van je probleem en vergroot de problemen niet.
 5. Beperk de kosten. Te veel starters vergeten hun kostenplaatje. Zit er bovenop en check waar je geld naartoe gaat. Weet waar je geld aan uitgeeft en snijd zoveel mogelijk in de kosten.
 6. Bedenk een slechtnieuwsscenario (plan B). Maak een survivalplan in geval je het ergste overkomt. Zet dat plan op papier. Wellicht toch weer terug naar je zolderkamer of misschien weer twee dagen per week in loondienst om de zaak te redden. Overweeg alles en bespreek het met je partner of anderen. Wees er open over, dan verras je anderen niet. Als je eenmaal op straat staat, ben je te laat.
 7. Blijf positief denken. Zodra je negatief begint te denken, verlies je grip op je business. Vergeet niet dat elke zaak moeilijke tijden heeft gehad. Iedere zeiler weet dat hij bij een oceaanoversteek minimaal een zware storm zal tegenkomen en houdt daar rekening mee. Walt Disney vroeg niet een bank om hulp bij de financiering van Disney-World. Volharden en geloven in je product. Zelf positief blijven, zowel tegen je medewerkers als tegen je klanten. Alles is tijdelijk. Zelfs slecht weer.
 8. Laat je bedrijf doorlichten. Zoek een adviseur en licht samen met hem je bedrijf door. Alleen ben je niet objectief genoeg. Dikwijls is een faillissement te voorkomen. Een aantal ondernemers heeft geen idee wat er werkelijk in de zaak gebeurt. Maakt hij winst en wat is de betalingstermijn? Bij doorlichten dient het om vier punten te gaan:
 9. De symptomen in kaart brengen. Hoe staat het met de liquide middelen en met het werkkapitaal?
 10. Symptomen bestrijden. Is er ergens een deal te maken om op zeer korte termijn aan geld te komen?
 11. Oorzaken analyseren. Waardoor komen we in de problemen? Te weinig marge? Geen adequate marketing of verkoop?
 12. Verbeterpunten benoemen. Pasklare verbeterpunten moeten aangeven waar onmiddellijk winst te behalen valt zodat de zaak alsnog gered kan worden.

Conclusie: Het hoeft nog niet te laat te zijn. Fouten die je gemaakt hebt waardoor je moet stoppen, maak je nooit meer. Het kan de perfecte start zijn voor een nieuwe onderneming, die wel slaagt.