Iedereen die een onderneming start, verwacht bij aanvang geld te moeten lenen. Bij een bank is geld lenen zonder aantoonbare successen niet eenvoudig. Daarom is het aan te raden optimaal gebruik te maken van alle financiële mogelijkheden om zoveel mogelijk geld beschikbaar te krijgen en zo min mogelijk een beroep te doen op een bank. Door deze actie krijg je een positieve cashflow waardoor je eenvoudiger op tijd je belasting en overige rekeningen kunt betalen.

Enige tips ter verruiming van het werkkapitaal:

 1. Tegenwoordig kan alles geleased worden. Het is een uitstekende methode om geen dure investeringen te hoeven doen. Zo houd je geld beschikbaar in je bedrijf.
 2. Sale en lease back. Zie het als huren. Verkoop je investeringsgoederen van waarde aan de leasemaatschappij en lease (huur) die bijvoorbeeld over een termijn van vier jaar terug. Denk aan je vrij nieuwe privéauto of andere apparaten.
 3. Als je waardevolle items verkoopt, is het handig niet te veel op voorraad te hebben. Beter is het om van je leverancier de producten in consignatie te ontvangen. Zodoende blijven de producten van de leverancier. Jij beheert en verzekert de voorraad en betaalt pas aan je toeleveranciers zodra je het product hebt verkocht.
 4. Als je zelf op aanvraag producten vervaardigt, kun je een betalingsafspraak maken om dertig procent aanbetaling te ontvangen om je materialen aan te schaffen. In de bouw is dit heel gebruikelijk. Ook kun je de factuur in drie termijnen van dertig procent laten betalen en de laatste tien procent na acceptatie.
 5. Koop op een veiling. Tweedehands machines kunnen onbetrouwbaar zijn. Misschien heeft men er daarom wel afstand van gedaan. Op de veiling worden goederen verkocht uit inboedels van failliete bedrijven. Die zijn meestal jong en in goede staat omdat er pas nog mee gewerkt is.
 6. Werk samen met anderen. Deel machines, apparatuur, magazijnen, flexwerkers en telefonistes. Zeker als je ze bij aanvang parttime nodig hebt.
 7. Geef je debiteurenbestand aan een factoringmaatschappij. Deze int je debiteuren en jij ontvangt de gelden zodra je de rekening verstuurd hebt. Tegen een klein percentage ontdoen ze je van veel rompslomp en ontvang je snel je geld.
 8. Gebruik het tijdelijk. Maak gebruik van machines, kantoren of magazijnen die door omstandigheden even niet gebruikt worden en daarom tijdelijk beschikbaar zijn (denk aan pop-up winkels of machines die even niets doen).
 9. Draai meer uren. Als je zelf meer uren maakt, worden je machines efficiënter gebruikt. Ook kan een collega jouw apparatuur huren waardoor deze beter gebruikt wordt.
 10. Onderhoud kan kostbaar zijn en is soms duurder dan gebruik. Bied aan zo’n product te onderhouden met gratis gebruik ervan (bijvoorbeeld een kruidentuin).
 11. Zorg voor een goede betalingsregeling bij je toeleveranciers.