Als startend ondernemer kom je veel problemen tegen waar je niet onmiddellijk een antwoord op hebt. Je kunt er natuurlijk om vragen maar er zijn veel mensen die dat niet doen of niet durven. Eén van de belangrijkste adviezen die je op moet volgen is: Durf te vragen. Door vragen word je wijs. Het kost niets en de meerderheid van de mensheid vindt het fijn om je te helpen. Men vindt het bovendien een eer als je vraagt om je te helpen. Dat doet hun ego goed. Heb lef! Ga ervoor en vraag wat je weten wilt.

Hier weer een paar tips:

 1. Maak zo veel mogelijk contact met waardevolle of interessante mensen (die meer geleerd hebben of weten dan jij). Op conferenties, netwerkbijeenkomsten of via de sociale media en VRAAG. Daar word je wijzer van.
 2. Zorg dat je krijgt wat je wilt door het te vragen. Te veel mensen zijn bang om af te gaan, voor dom, amateur of nieuweling te worden versleten of om op hun gezicht te gaan. Heb lef. Stel je kwetsbaar op en durf te vragen.
 3. Als je iets nog niet volledig machtig bent of onvoldoende kennis hebt, durf er dan voor uit te komen en vraag het.
 4. Zie mensen als personen en niet als beroepen. Personen weten en kunnen meer dan je denkt dan de functionarissen die een beroep uitoefenen.
 5. Niet alles gaat naar wens bij ondernemen. Zorg dat je een back-up of vangnet hebt. Zorg dat anderen zich welkom voelen door hen jouw hulp aan te bieden. Dan ben jij met jouw hulpvraag zeker welkom bij anderen.
 6. Noem elke nieuwe stap een projectje. Dan heb je niet het gevoel dat je totaal kunt of zult mislukken. Probeer dingen uit in plaats van te voorspellen.
 7. Richt je aandacht op nieuwe dingen die je niet eerder gedaan hebt, niet kent of niet weet. Informeer, vraag en wordt wijzer!
 8. Kom met je kennis of kunde vreemden of onbekenden te hulp, net zo goed als jij anderen hulp mag vragen. Wees niet angstig, men zal je zeker niet afwijzen. Men zal het waarderen als ook jij onbekenden een hulpvraag toevertrouwt. In zo’n geval geeft wederzijds vertrouwen juist een band.
 9. Zie je iemand die een goed advies kan gebruiken? Geef dat dan. Geen bemoeizucht maar hulp. Wees net zo open door bereid te zijn andermans hulp te ontvangen.
 10. Iemand die je oprecht vraagt om mee te denken, zal je niet snel belazeren maar het juist waarderen en eerlijk zijn mening geven.
 11. Vraag aan mensen die je net ontmoet hebt of je hen, wanneer dat nodig mocht zijn, om hulp mag komen vragen.
 12. Vragen staat vrij: Nee heb je, ja kun je krijgen. Ook die korting, ook die opdracht!

Domme vragen bestaan niet. Domme antwoorden wel.