Veel ondernemers zullen van de daken schreeuwen dat zelfstandig werken hen goed bevalt. Dat mag in een groot aantal gevallen best waar zijn maar daar zijn wat kanttekeningen bij te plaatsen. Niet alles is rozengeur en maneschijn. Er is zeker ook een aantal nadelen aan zzp’er zijn. Voordat je spijt krijgt, noemen we hier een aantal zaken die iedere zzp’er of starter bekend voorkomt.

Hier volgen er slechts 14:

 1. Je staat er alleen voor en moet over alles zelf een beslissing nemen. Je bent de secretaresse, schoonmaakster, pr-medewerker, directeur en kopieerhulp. Je gaat het schouderklopje van je huidige baas nog missen.
 2. Je hebt geen gesprekken met collega’s bij de koffieautomaat, je luncht niet meer samen en rijdt niet met de baas mee naar een klant in Groningen.
 3. Je hebt geen marketing-collega die voor je bepaalt hoe je marketing echt werkt en wat de plannen zijn voor dit jaar.
 4. Je bent er altijd voor de zaak en hebt dus nauwelijks een privéleven. Je bent 24 uur beschikbaar, ook op die momenten dat het je niet echt uitkomt.
 5. Je bewaakt continu je omzetcijfers en maakt je zorgen of je wel genoeg nieuwe klanten vindt om voldoende omzet te boeken.
 6. Je moet nu het lef hebben om je wanbetalers aan te spreken op hun gedrag. Als je dat niet doet, kom je zelf in de financiële problemen.
 7. Je moet soms tegen een veel te laag tarief werken. Er komen steeds meer vakgenoten bij en die drukken de prijs die je kunt vragen.
 8. Je ben een slaaf van je onderneming geworden en daar moet alles voor wijken. Je hebt geen tijd voor sport, hobby of gezin.
 9. Je werk verloopt heel onregelmatig. Soms heb je maanden totaal geen werk en soms krijg je te veel werk. Tegen die onregelmatigheid is dikwijls niets te doen (denk bijvoorbeeld aan seizoensinvloeden).
 10. Potentiële klanten gebruiken je om de prijs bij hun eigen leverancier te drukken.
 11. Je kunt de druk niet meer aan door het niet halen van je deadlines, zoals voldoen aan levertijden of financiële verplichtingen.
 12. Je dient je continu te verkopen. Een ander doet het niet voor je, terwijl je juist veel liever je eigen vak wilt uitoefenen.
 13. Als je producten verkoopt, moet je daar nieuwe leveranciers voor vinden en de inkoop verzorgen.
 14. Je kunt je weinig fouten veroorloven. De schade voor te late of slecht uitgevoerde leveringen komt op jouw bord. Bovendien verlies je dan bijna zeker een klant.