Je droomt er al een tijdje van iets internationaals te gaan doen maar hebt geen idee waar je moet beginnen. Welke mogelijkheden liggen er en vooral, waar liggen de valkuilen. Als je de grens overgaat creëer je met je bedrijf wel extra kansen. Als exporteur ontdek je grotere afzetgebieden voor je producten en meer omzet voor je bedrijf. Als importeur kun je misschien producten vinden die hier niet te koop zijn of kun je onderdelen voordeliger vinden over de grens. Internationaal opereren is niet zonder risico’s. Zolang je de risico’s correct inschat en de business de moeite waard lijkt moet je je zeker niet laten afschrikken.

Voordat je de grens over gaat melden we hier een vijftal punten die je aandacht verdienen:

  1. Politieke risico’s. Het is geen geheim dat de politieke situatie in veel landen anders is dan in Nederland. Dikwijls zijn ze minder stabiel. Dictaturen, staatsgrepen, corruptie, valutaproblemen enz. Huidige regimes die voordelig zijn voor import/exportactiviteiten kunnen morgen van de kaart zijn geveegd. Informeer eerst grondig naar de politieke situatie en stabiliteit van de landen waar je zaken wilt doen en houdt de risico’s beperkt.
  2. Het is voor een klant aan de andere zijde van de aardbol een stuk eenvoudiger om een bestaand contract voortijdig en eenzijdig te verbreken dan in eigen land. Hij laat je dan wel zitten met ongeleverde goederen en meestal ook met hoge kosten want dikwijls heb jij al een deelbetaling gedaan. Door taal en cultuurverschillen en andere rechtspraak is het ondoenlijk om een klant succesvol te vervolgen.
  3. Transportrisico’s. Elk transport brengt risico’s met zich mee. De wijze van transport is daarbij bepalend. Ook het tijdsrisico speelt hierbij mee. Naast een goederenverzekering lijkt een aansprakelijkheidsverzekering op zijn plaats.
  4. Wisselkoersrisico’s. Als een klant in zijn eigen vreemde munt betaalt en de wisselkoers daalt nog voor de vervaldatum ten opzichte van de euro verlies je geld. Wanneer jij zelf als klant in dollars moet betalen en de koers hiervan stijgt ten opzichte van de euro verlies je ook. Als je belangrijk voor een klant bent kun je proberen betaling in euro’s af te dwingen. Als afnemer sta je hier uiteraard sterker dan als leverancier.
  5. Juridische risico’s. Een goede overeenkomst (een contract) maakt duidelijk wat de afspraken omhelzen die je gemaakt hebt. Hierdoor worden latere misverstanden (bijvoorbeeld in de vertalingen) wrijvingen en juridische procedures mogelijk voorkomen. Wel is het belangrijk dat een aantal punten duidelijk gespecificeerd worden, zoals wie precies de contractpartijen zijn, hun rechten en plichten, een nauwkeurige omschrijving van de te leveren producten en prestaties en betalingsgegevens en voor welke rechtbank geschillen zullen worden beslecht.

ADVIES: Voorkom onaangename verrassingen en laat je grondig adviseren door de Ministeries van Economische  en Buitenlandse Zaken of de internationale afdeling van je huisbankier. Ze zijn er voor jou dus maak gebruik van hun expertise.