Bij de financiering van grote investeringen, zoals voertuigen, machines of apparatuur kun je kiezen tussen een aantal mogelijkheden. Zo is daar operational en financial lease en zakelijk lenen. Het grootste verschil tussen financial lease en operational lease is dat bij de eerste vorm jij in principe de eigenaar blijft en dat operationele lease een zakelijke vorm van huren is. Wat is wat?

 1. Leasen. Bij lease hoef je geen eigen middelen of zekerheden in te brengen. Het te leasen product is het onderpand. Zo houd je je geld in je zak. Lease aanvragen worden altijd ingewilligd omdat het te investeren product niet jouw eigendom wordt.
 2. Zakelijke Lening. Zakelijk lenen is ideaal om machines met een grote aanschafwaarde en een zeer lange levensduur te financieren. Ook voor een bedrijfsovername is dit een prima optie. Lease past hier niet. Eigen middelen zijn een mogelijkheid.
 3. Financial lease. Hierbij verstrekt de financier een lening op basis van een onderpand. Dit wordt ook wel objectfinanciering genoemd. Het juridisch en economisch eigendom blijft van jou. Het komt bij jou op de balans. Het betekent dat het gebruik, het genot, de verzekeringen en onderhoud voor jouw rekening komen.
 4. Operational Lease. Hierbij koopt de leasemaatschappij het product (bijvoorbeeld een vervoermiddel, auto of vorkheftruck). Deze stelt hij tegen een vaste vergoeding voor een vaste termijn ter beschikking aan jou als kredietnemer. De leasemaatschappij is juridisch en economisch eigenaar en zal de verzekering, belasting en het onderhoud betalen. Het komt bij hem op de balans. Slechts het verbruik, bijvoorbeeld de diesel of benzine, is voor jouw rekening. In de praktijk is het hetzelfde als huren voor een vaste termijn.
 5. Voordelen Operational Lease:
  1. De rentetarieven verschillen niet veel bij lease of een lening.
  2. Het geeft je een beter maandelijks inzicht in de autokosten.
  3. Je hebt voor de aanschaf geen eigen kapitaal nodig.
  4. Bij een nieuwe auto liggen de kosten per maand lager.
  5. Geen gedoe. Alles wordt voor je geregeld (ook een leenauto).
  6. Je hoeft niet de kosten bij te houden van verbruik, verzekering, onderhoud, wegenbelasting etc.
 6. Nadelen Operational Lease:
  1. Duur bij weinig kilometers (onder de 10.000 km).
  2. Kostbaar als je ervan af wilt (contractbreuk).
  3. Duurder dan een eigen goede tweedehandsauto (dan heb je lage afschrijvingskosten).
  4. Duurder doordat je niet je maximale no-claimkorting kunt gebruiken.
  5. Bijtelling inkomstenbelasting 20% op je inkomen (auto van de zaak).