Het coronavirus of een ander ongeluk overkomt je. Domme pech, maar succes komt nooit per ongeluk. Mensen zijn bang om te falen dus doen ze er alles aan om dat te voorkomen. Om beter inzicht te krijgen, is het soms nodig een keer te falen. Als iets niet het gewenste resultaat oplevert, leer daar dan van zodat je het de volgende keer goed doet. Als er een nieuwe kans komt, denk je: dit is al een keer eerder misgegaan, laat maar en dat weerhoudt je ervan jouw droom te verwezenlijken. Obstakels overwinnen vormt je karakter. Je leert pas professioneel zeilen bij storm of fikse tegenwind. Het is geen toeval en niet afhankelijk van externe factoren of geluk hebben. Het is wat je er zelf van maakt. Succes komt voort uit drie stappen:

 1. Het is zaak dat je eerst zelf bepaalt wat je wilt. Duidelijkheid scheppen geeft een heleboel macht.
 2. Groots actie ondernemen. Wie voor verandering gaat, moet bereid zijn dingen te doen die hij eigenlijk niet wil doen en actie op actie stapelen om de vaart erin te houden.
 3. Bepalen wat wel en wat niet werkt. Als iets niet het gewenste doel oplevert verander dan de aanpak. Blijf bij die aanpak tot je bereikt wat je voor ogen had.

Dit zijn drie simpele regels die, mits strikt opgevolgd, leiden tot aanhoudend succes. Besef bij het bepalen van je doelen dat het niets voorstelt zonder voldoening. Rijk worden en grote successen behalen zonder voldoening geeft zorg, angst en frustraties. Het weerhoudt je ervan gelukkig te zijn. Buitengewone prestaties leiden niet tot uitzonderlijke vreugde, geluk, liefde of zingeving. Wie ergens geen plezier aan beleeft, kan nog zo briljant bezig zijn, voldoening geeft het niet. De definitie van succes is persoonlijk en zal voor iedereen verschillend zijn. Buitengewoon leven op eigen voorwaarden is voor de één succesvol door een bedrijf op te zetten, voor de ander een kind te adopteren of te genieten van alles wat op zijn pad komt. Het is belangrijk dat je goed definieert wat een buitengewoon leven kan zijn. Als je een eigen zaak wilt opzetten en dat niet doet, heb je daar een reden voor. Dan zeg je niet: “Ik zou voor mezelf willen beginnen”, maar: “Ik ga voor mezelf beginnen.” Stap over die angstdrempel heen en maak die stap naar zelfstandigheid. Maak van: ”Ik zou moeten starten”: “Ik ga starten.” Maak van: “Waarom zou ik?” gewoon: “Waarom niet?” Laat je niet verlammen door angst, verdriet of frustratie. Ga ervoor. Heb je succes en gaat de zaak echt draaien? Denk dan eens aan de volgende suggesties:

 1. Pas je prijzen aan om betere marges te maken of verhoog je uurtarief.
 2. Leg een financiële buffer aan om ongelukken, zoals pech of ziekte, te overbruggen
 3. Verzeker je tegen ziekte/overlijden (AOV) met een eigen risico van ca. zes maanden.
 4. Investeer in groei en besteedt je werk uit als je het niet meer aankunt.
 5. Investeer in jezelf. Volg cursussen, want bijscholing is geen luxe maar een must.
 6. Verlaag je maandelijkse lasten. Los een deel van je hypotheek of krediet af.
 7. Creëer een pensioenpotje en stort er bijvoorbeeld 10% van je netto jaarwinst in.
 8. Start een nieuwe productlijn naast de huidige.
 9. Doe iets leuks. Als je goed in je vel zit, ben je productiever.
 10. Repareer het dak als het mooi weer is!