Om te slagen als ondernemer hebben we een aantal talenten nodig, zoals:

 • Feitenkennis: inhoudelijke kennis
 • Ervaring: het in de praktijk kunnen uitvoeren.
 • Talent: we hebben (aangeboren) eigenschappen waar we in verhouding sterker in zijn dan anderen. We noemen dit talent. Op school wist jij al snel dat je geen talenknobbel hebt maar wel muzikaal bent. Met talent gaat het je gemakkelijk af en heb je er lol in om het je snel en gemakkelijk eigen te maken.

Je weet natuurlijk ook dat je in bepaalde dingen minder goed bent, dat zijn je zwakke punten. Het is dat wat je liever niet doet. Waarschijnlijk interesseert een aantal van deze zwakke eigenschappen jou niet omdat je ze niet nodig hebt. Je ego krijgt er geen deuk van. Bij talenten die je wel denkt te hebben, doe je je best om deze te ontwikkelen maar ook dat lukt niet altijd. Niet zo leuk maar jammer dan. In dat geval heb je je talent iets te hoog ingeschat. Als je iets minder goed kunt, ben je daar zwak in. Dat betekent dat het een maximale prestatie belemmert. Het ontbreekt je aan bekwaamheid. Maak je alleen zorgen om die zwakheden die ertoe doen. De rest kun je negeren. Natuurlijk tracht je je te verbeteren maar dat is niet altijd succesvol. Concentreer je op je sterke punten en tracht je zwakke kanten te negeren of te compenseren. Tips om met je zwakheden om te gaan:

 1. Herken je talenten en zwakheden voor zover ze er toe doen. Maak van het ontdekken en benutten van je talenten een levensdoel.
 2. Leer goed je zwakheden kennen en wees je bewust van de beperkingen die je daardoor bezit. Dat kan een gebrek aan talent, kennis of vaardigheden zijn.
 3. Maak optimaal gebruik van je talenten. Buit ze uit en cultiveer ze.
 4. Blijf focussen op wat je het beste kunt en negeer je zwakheden.
 5. Zorg dat je je verbetert: harder werken, extra scholing en praktijkervaring/ oefening.
 6. Zorg voor een ondersteuningssysteem. Omzeil je probleem, doe het op een andere manier of je laat het aan anderen over.
 7. Maak dubbel gebruik van je sterkste punt om zo je zwakke kanten te compenseren.
 8. Zoek een partner, coach of adviseur die je zwakheden kent of die jou aanvult.
 9. Wees creatief en zoek naar manieren om je zwakheden te omzeilen of te maskeren.
 10. Wees eerlijk. Jezelf voor de gek houden, gecombineerd met een eigen onderneming, is een slechte combinatie.
 11. Als door je zwakheden het ondernemen niet goed gaat , stop er dan mee. Je verliest veel tijd, geld en zelfvertrouwen en het levert je niets op.