We zijn geboren en opgegroeid zo als we zijn. Allemaal anders, met onze goede eigenschappen, onze hebbelijkheden en gewoontes. Als zelfstandig persoon ontkom je er niet aan om een serie gewoontes aan te leren. Dat zullen veel goede maar hoogstwaarschijnlijk ook enkele minder goede gewoontes zijn.

De kans is groot dat je jaren in dienst van een bedrijf hebt gewerkt en je als werknemer een aantal gewoontes hebt eigen gemaakt. Dat doen we nu eenmaal zo en binnen dat bedrijf was dat misschien de standaard. Nu je als zelfstandige op pad moet, zul je niet alleen je houding moeten aanpassen maar ook een aantal gewoontes moeten wijzigen. Het probleem is om je bewust te worden van die gewoontes die niet bij je nieuwe activiteit horen en die je zult moet aanpassen.

Ten eerste moet je je bewust worden van de niet passende gewoontes en ten tweede zul je er iets aan moeten doen, maar is dat eigenlijk wel mogelijk? Het is er echt ingesleten en waarom zou je veranderen? Je doet het je hele leven al zo en dat beviel toch goed? Soms is het echter nodig aan jezelf te werken om te slagen in het leven en veranderen van gewoontes hoort daarbij. Ook de minder positieve gewoontes. Met de juiste instelling is dat voor iedereen mogelijk. Het is niet eenvoudig maar het kan wel, want anderen is het ook gelukt.

Er bestaan acht basisstappen die ervoor zorgen dat je echt een verandering in je leven en werken kunt bewerkstelligen en gewoontes kunt veranderen.
Hier volgen ze:

  1. Bewust zijn dat er echt een probleem bestaat.
  2. Onderkennen van het probleem en toegeven dat je het moet aanpakken.
  3. Een definitieve keuze maken om het probleem serieus aan te pakken.
  4. Afstand nemen van het vaste patroon door vaste gewoontes los te laten.
  5. Een strategie opstellen hoe je denkt het probleem voortaan te tackelen.
  6. Een realistisch veranderingsplan maken met meetbare instrumenten.
  7. Betrokkenheid tonen en actie ondernemen, het liefst met een stok achter de deur.
  8. Vieren, door jezelf te belonen, als je het goed hebt gedaan.

Bedenk: Je kunt niets blijvend veranderen of een patroon loslaten als je een van bovenstaande stappen overslaat.