Motivatie is bij mens en dier een van de krachtigste emoties. Het maakt ons mogelijk om gestaag met ons leven door te gaan (ook waar dat soms onmogelijk lijkt) met in onze gedachten onze ambities, doelen en doelstellingen. Motivatie is als de tank met brandstof voor de motor van ambitie en stelt ons in staat om de grootste obstakels te overwinnen. Het is dan ook verstandig om een plan klaar te hebben in het geval de motivatie je een keer ontbreekt. Niemand wil zich nutteloos voelen. Daarom moeten we snel actief worden bij terugslagmomenten Hier tref je punten aan die je kunnen helpen om de motivatie weer op te pakken:

  1. Splits grote taken in kleine overzichtelijke delen. Grote projecten maken een klus onoverzichtelijk en geven je weinig motivatie. We zeggen weleens: een koe eet je ook in kleine hapjes. Anders zou je niet weten waar je beginnen moet. Steen voor steen om je doel of huis te verwezenlijken. Zo is een project te overzien en herken je de vooruitgang en voelt het goed als je weer een stuk af hebt.
  2. Prepareer je mentaal op je werk. Niet alles is even leuk maar het moet wel gedaan worden. Veel dingen zijn nu eenmaal noodzakelijk zodat jij ook leukere dingen kunt doen. Precies hetzelfde geldt voor huiswerk, dus prepareer je (mentaal) op de klus.
  3. Herinner behaalde successen. Natuurlijk wil je vooruit en de volgende stap nemen maar door jezelf krediet te geven (iemand anders doet het tenslotte niet) krik je je zelfvertrouwen op en krijgt je motivatie een nieuwe boost, waardoor je weer zin krijgt om – ook op moeilijke momenten – door te gaan. Je hebt vast wel iets behaald of bereikt waar je trots bent. Het is nooit te laat om je doelen na te streven en je dromen te verwezenlijken.
  4. Geniet van iedere dag. Beleef iedere minuut op zijn volst want je weet niet wat er morgen gaat gebeuren. Leef vandaag naar hartenlust. Leef en geniet. Welke taak of probleem je morgen ook te wachten staat, positieve of negatieve, gewenst of ongewenst, je dient het tegemoet te treden met de volle honderd procent inzet, aandacht en energie. Dat lukt je natuurlijk niet altijd maar tracht het zo goed mogelijk te doen. Leef en beleef elk moment en ervaar hoe gemotiveerd je in je leven kunt zijn.
  5. Stimuleer je creativiteit. Er bestaan veel (goede en slechte) manieren om je creativiteit te stimuleren. Een daarvan is dagdromen en dat blijkt succesvol. Het werkt zeker, vooral als een gedeelte van je droom reeds verwezenlijkt is. Een andere manier is psychologisch afstand houden. Tracht (in essentie) de taken buiten je gedachten te houden en zie jezelf al in die functie.
  6. Vervang negatieve gedachten door positieve. Iets voetstoots aannemen, is nooit de echte werkelijke realiteit en zal het ook nooit zijn. Simpel: negatieve gedachten zijn normaliter het resultaat van het op automatische piloot zetten van je hersenen. Bepaal dat je brein aanwezig is in iedere situatie en je zult al gauw merken dat positieve gedachten je de gehele dag omringen.
  7. Distractie doodt je motivatie. Ga aan Facebook, Instagram of Twitter voorbij. De schijnwereld van de happy view waarbij je vrienden vertellen hoe knap, goed en succesvol ze zijn, bestaat niet. Het doet jou iets en zorgt dat je je schuldig voelt of zorgt dat je je minder waard voelt. De oplossing voor distractie is heel simpel. Focus op je eigen taken en aanvaard distractie als completering of onderdeel van je taak. Je gaat dit veel eenvoudiger vinden naarmate de tijd verstrijkt en je ervaring groter is.
  8. Omring je met gemotiveerde mensen. Succesvolle mensen stralen energie en motivatie uit. Let eens op: jij bent het gemiddelde van de vijf mensen die je deze week het meest ontmoet hebt. Indien je uitsluitend ongemotiveerde mensen hebt gezien, lijkt het praktisch onmogelijk om zelf gemotiveerd te zijn. Denk eens aan een gevangenis! Onthoudt: mensen hebben de eigenschap de sfeer van de omgeving in te ademen, te absorberen. Denk ook maar aan winst in het voetbalstadion. De gedachten en houding van anderen nemen wij over, nee, ze besmetten ons.
  9. Schrijf je doelstellingen op. Noteer alle doelen en vooral hoe je die denkt te bereiken, Inclusief de tijdslimieten. Onthoudt: de mensen die hun plannen uitwerken en noteren zijn tienmaal succesvoller dan die geen doelen en een tijdplan maken.
  10. Vier je succes want onthoudt: de regen gaat een keer over. Loop vooruit en kijk naar de regenboog!

De wil om te winnen, de wens om succesvol te zijn en de noodzaak om ons volle potentieel te gebruiken, zijn de sleutels die ons naar persoonlijke successen leiden. Confucius