Jaarlijks verdwijnt zo’n 10 miljard euro in de zakken van Nederlandse oplichters.    Geld dat later onmogelijk terug te halen is. Oplichting is iets van alle eeuwen en met alle soorten en maten. Ook bekende Nederlanders, directeuren en advocaten, zakenlieden en doorgewinterde bankiers worden belaagd. Allemaal zijn er wel eens ingetrapt. Ze vielen voor mooie praatjes van rap pratende criminelen. Allemaal denken ze dan: “hoe kon ik toch zo stom zijn?” De meesten proberen –door hun schaamte- niet eens verhaal te halen. Neem nu de telefonische advertentieverkoper. Neem goed de tijd voor een gesprek met hem. Heb je niet behoorlijk de tijd, stuur hem dan weg of beëindig het telefoongesprek. Meestal begint het met het zogenaamd controleren van je adres en web gegevens. Wees dan gelijk op je hoede. Zet nooit een handtekening onder een brief, want die kan men eventueel kopiëren en later vals gebruiken. Indien je een opdrachtbevestiging ontvangt zonder dat er contact is geweest, ontken dan de overeenkomst per aangetekende brief. Dit vormt bewijsmateriaal bij een eventueel kort geding. Tip: gooi aanbiedingen met teksten als: “Adverteer gratis in onze bedrijvengids” onmiddellijk in de prullenbak. Gratis wordt hier waarschijnlijk heel erg duur. Vandaag de dag heeft niemand een bedrijvengids meer nodig.

Zo blijf je de malafide advertentieverkoper de baas:

  1. Wees terughoudend als iemand aan de telefoon jou vraagt naar het checken van je bedrijfsgegevens. In 9 van de 10 gevallen steekt er meer achter.
  2. Adverteren in een streek- of ondernemersmagazine is helemaal niet nodig. Doe je huiswerk en ga er niet op in. Het is zaak uiterst alert te blijven en goed voor ogen houden dat “Gouden bergen niet bestaan”. Als een verhaal haast niet waar kan zijn dan is dat het ook niet.
  3. Wees super achterdochtig bij naamsvermelding in bladen, gidsen of internet. In die hoek functioneren de meeste fraudeurs.
  4. Weiger betaling vooraf en betaal uitsluitend na ontvangst van het bewijsnummer.
  5. Check bij anderen of het magazine ooit verspreid is of dat het slechts een oplage heeft van 200. (Uitsluitend bestemd dus voor de 200 ondernemers die er in trappen. Vraag eerst een demo exemplaar.
  6. Dikwijls wordt jouw advertentie uit een ander blad gekopieerd en in een niet bestaand magazine geplaatst. Achteraf ontvang je dan een factuur en een blad waar je dan wel blijkt te staan, maar waar je nooit toestemming voor gegeven hebt. Betaal niet!
  7. Ontvang je een mistige factuur? Informeer dan bij de Kamer van Koophandel of de firma bestaat en wie er achter zit.

Indien je denkt dat iets geen zuivere koek is, schakel dan de Stichting Eerlijk Zakendoen in. De Haag. Steunpunt AcquisitieFraude. Zij zijn er om je te helpen.

Niet adverteren. Dat scheelt je een hoop sores en een heleboel geld.