Een zzp’er is meestal druk met organiseren en coördineren en moet daarbij met veel facetten rekening houden. Multitasken noemen we dat. Eigenlijk bedoelen we dat ons brein snel schakelt tussen de diverse activiteiten. Dat gaat goed als er niet te veel overlap is. Problematisch wordt het als er van meerdere functies iets gevraagd wordt. Onmogelijk wordt het als er meerdere taken aan dezelfde hersengebieden gevraagd worden. Het is zaak dat ons brein dat bijhoudt en aankan. Het is dus:  Beter denken op je werk.

Hierbij wat tips om je brein gezond te houden.

  1. Bepaal wat je doel vandaag is Om gericht te denken en werken, is het nodig dat je brein weet dat je een afgebakende taak hebt in resultaat en tijd. Vervolgens geef je die taken een duidelijk eindpunt. Dat helpt om je hersenen optimaal gebruik te laten maken van de beschikbare resources.
  2. Maak een to-do-lijst (ook een voor morgen) Door gestructureerd een lijstje van taken af te werken, motiveren we onszelf (dat is toch weer mooi gedaan) en beperk je het gevoel van stress. Het afvinken van ons to-do-lijstje geeft een uitstekende stimulans voor je brein.
  3. Minder multitasken Jouw hersenen zijn niet altijd in staat om de aandacht op meerdere dingen tegelijk te richten. Als we te moe zijn, multitasken we niet maar schakelt ons brein continu tussen de ene en de andere taak. Daarbij is het duidelijk dat hoe meer we doen, hoe slechter we in staat zijn om prioriteiten te stellen.
  4. Zorg voor voldoende slaap Het speelt een belangrijke rol in ons vermogen om ons te focussen en te concentreren. Als je te weinig slaapt, kun jij minder goed nadenken, concentreren en leren. Ook zul je zien dat je minder goed je gemoedstoestand onder controle kunt houden.
  5. Spreek tegen jezelf Als je gedachten alle kanten opgaan omdat je te veel dingen aan je hoofd hebt, is het moeilijk je te concentreren op dat wat je moet doen. Het kan helpen om tegen jezelf te praten (zeker als je alleen bent) om je gedachten helder te krijgen en los te komen van de zaken die je afleiden van je taak.
  6. Kom meer in beweging Ons concentratievermogen wordt minder als we ons lichaam niet genoeg bewegen. Beweging bevordert de productie van het proteïne BDNF dat nodig is voor denken in concepten en het onthouden van zaken. Maak een lunchwandeling of maai het gras.
  7. Pauzeer ook eens Onze hersenen kunnen ook moe worden. De capaciteit van ons brein is niet onbeperkt. Het is onmogelijk je langer dan een uur ergens op te focussen. Zorg voor kortetermijndoelstellingen en pauzeer soms even.
  8. Delegeer taken Projecten, telefoontjes, boodschappen en zaken die je niet noodzakelijkerwijs zelf moet doen, kun je gemakkelijk uitbesteden. Dat geeft je brein de ruimte om aan belangrijker dingen te denken.