Het woord netwerk heeft enige uitleg nodig. Van Dale geeft slechts de verklaring van een gevlochten net. Vandaag de dag wordt het woord netwerk ook anders gebruikt, onder andere voor het aanboren, oppakken of uitbreiden van het aantal nuttige contacten. Dat kun je rechtstreeks van persoon tot persoon doen, bijvoorbeeld door onbekenden bij je thuis uit te nodigen of gedurende je dagelijkse werkzaamheden anderen aan te spreken met als doel dat zij of bekenden van hen later als klant te verwelkomen. Netwerken houdt dus eigenlijk in: het opdoen van nieuwe contacten. Een manier van netwerken is om een groep ondernemers bij elkaar te roepen. Dat kan door middel van een eenmalige sessie maar ook via een stichting, vereniging of club van ondernemers die zich ten doel stelt door nauwe samenwerking meer profijt te hebben van onderlinge contacten. Ook veel zzp’ers sluiten zich bij zo’n netwerk aan. Het betekent dat je je verbindt met een groep anders- of gelijkgezinden met als doel er zelf en collega beter van te worden maar ook dat je je klant meer te bieden hebt. Voor je je aansluit bij een netwerk heeft het zin om na te denken waarom je zoiets doet en wat je hoopt dat het oplevert. Een duidelijke positionering versterkt namelijk de samenwerking maar een verkeerde keuze van die samenwerking kost je alleen maar tijd, geld en energie.

We gaan er even van uit dat er vier soorten netwerken zijn:

  1. De inhoudelijke netwerken: Bijvoorbeeld voor medisch specialisten maar ook veel andere gespecialiseerde beroepen is het nuttig binnen een vak- of beroepsgroep collega’s te leren kennen.
  2. De regionale netwerken: Voor een hulp in de huishouding of een kleine tuinier lijkt een regionaal netwerk nuttiger dan een landelijk. Samen met een glazenwasser kun je wellicht gezamenlijk projecten uitvoeren.
  3. De landelijke netwerken: Voor een advocaat is wellicht een landelijk netwerk nuttig. Zeker als je in een niche markt werkt zodat ze je kennen zodra men iemand met jou expertise nodig heeft.
  4. De internationale netwerken: Voor een headhunter lijkt een internationaal netwerk nuttiger dan een lokaal. Hij verkrijgt de opdracht van een internationaal hoofdkantoor maar moet de opdracht in Nederland uitvoeren.

Het is in veel gevallen best aan te raden om je bij een netwerk aan te sluiten want het aantrekkelijke is dat de kosten en moeite in verhouding vrij minimaal zijn. Je hoeft er weinig voor te doen. Samenwerking kan zowel op regionaal, landelijk als internationaal niveau. Bij netwerken zonder een duidelijke positionering moet je je afvragen wat je daar te zoeken hebt. Heel belangrijk is in de eerste plaats dat je positie in eigen regio (of zelfs wijk) overeind blijft voordat je verder kijkt. Een prospect zal dat doen omdat je een uitstekende prijs/prestatieverhouding, een speciaal product of een bijzondere service te bieden hebt. Ook toegankelijkheid en reputatie spelen mee. Het accent bij netwerken ligt meer op de samenwerking met andere disciplines of producten (die je zelf niet aanbiedt) en die je dan kunt aanbevelen. Ook de meerwaarde wordt door de klant als positief ervaren. Het doel moet daarom in de eerste plaats zijn de klant een bredere of betere dienstverlening aan te kunnen bieden. Daarom is het van het grootste belang goed af te wegen welk netwerk echt interessant voor je (klant) is.