We doen uiteraard ons uiterste best om onze activiteiten zo goed mogelijk te laten draaien. Toch gaat niet altijd alles naar wens. Door slecht ondernemen, matige verkoop, een te duur product of te veel goedkopere concurrentie kan het gebeuren dat het wat minder gaat. Je verkoopt te weinig of hebt een te lage marge zodat je niet op tijd je kosten (bijvoorbeeld je btw) kunt betalen. Het is belangrijk de tekenen te herkennen als het slechter met je bedrijf gaat, zodat een faillissement niet als een totale verrassing komt.

Hier herken je de eventuele aanstaande problemen aan:

  1. Gebrek aan cash. Je hebt steeds niet genoeg geld op de bank staan om je crediteuren, huur en vooral je belasting op tijd te betalen. Kijk of je kosten omlaag kunnen of je de prijzen kunt verhogen.
  2. Je betaalt steeds te laat. Door je leveranciers steeds later te betalen, verleg je het probleem slechts en het geeft tijdelijke verlichting. Je maakt eigenlijk te weinig bruto winst. Probeer door onderhandeling een betere deal te krijgen.
  3. Teruglopende verkoop. Als de vraag vermindert dien je onmiddellijk je kosten te verlagen of meer te verkopen. Als je (te) laat naar de kostenkant kijkt, kan het snel fataal worden.
  4. Slechts één grote klant. Als je omzet vooral van één grote klant afhankelijk is, zal hij je financieel uit kunnen persen omdat je geen alternatieve inkomsten hebt. Er is hier maar één advies mogelijk. Zorg voor meer klanten.
  5. Je wilt de postbode niet zien. Je krijgt zoveel aanmaningen dat je de enveloppen niet meer openmaakt en de post in de hoek gooit. Dit is je kop in het zand steken. Open de post en zie de realiteit.
  6. Je staat altijd rood bij de bank. Zorg dat je NOOIT een negatief saldo op je bank hebt. Heus, het wordt alleen maar roder. Check bij je accountant of het vroeger ook altijd het geval was.
  7. Je aandacht verslapt en je geeft andere dingen voorrang. Je gebruikt je energie niet meer gericht voor je bedrijf. Je bent afgeleid door familieproblemen, ziektes of depressies of je gelooft er zelf niet meer in.
  8. De roddel loopt vooruit. Mensen kletsen nu eenmaal graag en het liefst negatief. Als het slecht met je bedrijf gaat, willen mensen liever geen zaken meer met je doen omdat ze denken dat je binnenkort failliet gaat. Gedraag je in ieder geval of het nog goed gaat.
  9. De deurwaarder komt langs en laat je vervelende brieven tekenen. Dit houdt in dat iemand bij gebrek aan betaling beslag op jouw goederen heeft laten leggen. Dit betekent heel eenvoudig dat het is afgelopen met je. Over en uit. Einde zzp.