Succesvol ondernemen is topprestaties leveren. Het zit daarbij soms mee en soms tegen. Het is daarom heel goed te vergelijken met topprestaties bij sport. Het maakt daarbij niet uit welke sport. Heb je ooit wel eens nagedacht wat er minimaal nodig is om een topprestatie te leveren? Waarom wint de ene sporter van de andere? Om echt mee te tellen en prijzen te pakken moet je in een bepaalde tak van sport topprestaties leveren. Wat is er eigenlijk nodig om te winnen? Probeer het eens letterlijk te zien. Om op een tafel te staan met je medaille of om de beker hoog te houden moeten je een hele stevige tafel bezitten. Een beetje tafel waar je veilig op kunt staan heeft minimaal vier poten. De vier steunpilaren of pijlers voor een sportmedaille-podium kun je afkorten met de letters: KOMP. Dat staat voor: Kennis, Omstandigheden, Materiaal en Persoonlijkheid. Een succesvol topsporter heeft dus nodig:

  1. Grondige kennis van de techniek en tactiek van de betreffende sport
  2. Optimale omstandigheden zoals weer, volle tribunes, veel op het spel staan en hevige concurrentie
  3. Goed materiaal, de lichtste fiets en de snelste rally-auto of uitrusting
  4. De persoonlijkheid met de juiste wedstrijdmentaliteit, durf, doorzetting- en uithoudingsvermogen

Bovenstaande behoeft nauwelijks nadere uitleg. De sporter die onder slechte omstandigheden de wedstrijd ingaat met inferieur materiaal, met onvoldoende kennis of de verkeerde mentaliteit gaat de wedstrijd niet winnen. Alle vier factoren zijn even onmisbaar om de optimale prestatie te leveren en als kampioen gehuldigd te worden.

Ondernemen is net als sporten. Ook de tafel van jouw bedrijf steunt op vier stevige poten. Wil jij dus succesvol ondernemen, dan zul je ook aan de vier KOMP eisen moeten voldoen. Voor een startende ondernemer zien die er als volgt uit:

  1. Je zult een goede kennis van je branche, markt en marges moeten hebben, evenals techniek en wensen van je klant
  2. De omstandigheden, dat is de marktpotentie, de financiële middelen en de vraag moeten op dat moment ruim aanwezig zijn.
  3. Je fabricage, producten of diensten (je materiaal) moet kwalitatief en qua prijs goed in de markt liggen
  4. Jij als persoonlijkheid moet ervaring, durf, doorzettingsvermogen en een winnaarsmentaliteit bezitten

Ondernemen is eigenlijk net als sporten. Succesvol zijn is niet eenvoudig. Het is hard werken. Belangrijk is dus om te onthouden dat je uitsluitend goede resultaten kunt bereiken als je aan alle vier succespijlers voldoet. Het is daarom belangrijk om die pijlers waar nodig bij te spijkeren en extra aandacht te geven maar onthoudt: niets is onmogelijk. Vergeet ook één ding niet als sporter of ondernemer:

WINNEN START MET BEGINNEN Anonymus