Je hebt een uitvinding gedaan of je nieuwe formule met je restaurant blijkt in korte tijd een geweldig succes. Nee, je bent ergens expert in en wordt gevraagd voor jouw commentaar. Resultaat: je wordt uitgenodigd om aan te schuiven bij de lokale omroep, tv-oost of misschien wel bij omroep Max. Meestal wordt je gevraagd als je connecties hebt maar er is niets op tegen als je iets bijzonders te melden hebt om jezelf aan te bieden. Dat zal je achteraf niet verweten worden want zoiets blijft toch geheim. Geweldig maar wat nu? Let op! Het is vast nieuw en onbekend voor je en is daarom gedoemd om te mislukken! Dit moet je weten:

 1. Voor het gesprek:
 2. informeren Je laat iedereen weten dat je op tv/radio komt via Facebook, Twitter of Instagram. Niet handig want dikwijls wordt de programmering net voor de uitzending gewijzigd, door afzeggingen of omdat een ander hot-nieuws feit voorgaat. Niet doen.
 3. Kleding Je hebt vast wel iets passends in de kast hangen. Niet te blits of te bloot maar wel netjes. Voor een donker decor heb je lichte kleding nodig en andersom en vooral niets met streepjes. Dat infiltreert op het scherm. Mannen niet te formeel of informeel. Bekijk vorige uitzendingen om te zien wat men zoal draagt.
 4. Haardracht Laat een dag van tevoren je haar knippen, zeker voor de dames zodat het goed geknipt en toch losjes zit. Anders lijkt het of je rechtstreeks van de kapper komt.
 5. Microfoon Je krijgt een microfoontje opgespeld. Zorg dat je kleding draagt die daar tegen kan.
 6. Voorgesprek Dat verloopt altijd beter dan het interview in de uitzending. Je hebt ruim de tijd om je punt te maken en wordt nu niet zoals straks voortijdig afgekapt.
 7. Wie ga je laten zien? Het is niet zo belangrijk om jezelf te zijn. Nee, je moet die persoon laten zien die ze verwachten.
 8. Tijdens het interview:
 9. Het gesprek. Verkoop jezelf goed, zeker als het je eerste keer is. Je moet indruk maken. Niemand anders doet het voor je.
 10. Kort en bondig. Wees niet te breedsprakig want zoveel tijd krijg je niet. Ook weer niet te kort! Leer jezelf aan om in het kort te vertellen wat je bedrijf doet en waarom het nieuw of anders is. Als je niet compact de voordelen kunt vertellen waarom ze jou moeten kiezen heb je bij voorbaat gefaald.
 11. Houding Probeer nooit slimmer of leuker te zijn dan de gastheer. Dat maakt je kansloos. Een beetje origineel of assertief doet het wel goed.
 12. Niet te bijdehand. Bemoei je niet teveel met de onderwerpen van andere gasten. Dan ben je een uitslover. Antwoord alleen als je in het gesprek betrokken wordt.
 13. Toch nerveus? Niets bijzonders. Dat is bij velen bij de eerste keer het geval. Droge mond? Neem gewoon een slok water. Wees vooral empathisch! Na de opname:
 14. Het gesprek is voorbij. Het ging vier keer sneller dan gedacht. Informeer achteraf bij de redactie nooit hoe je het eraf gebracht hebt. Je krijgt toch geen eerlijk antwoord. Als je eenmaal thuis bent is het vroeg genoeg om je mail, Twitter of Facebook te checken maar je familie en kennissen geven je toch geen trouwe weergave van je optreden. Weken later weet je pas echt wat men van je vond.