Ondanks alle tijd, geld en energie die we in onze nieuwe activiteit steken, is succes niet verzekerd. De sleutel tot succes is vrij eenvoudig te vinden. Die sleutel zit in ons. Maak een bewuste keuze en richt je gedachten en krachten slechts op één ding. Stel je doelen nooit te laag, dan ben je happy met alles wat je bereikt. Zet je deze veel te laag en bereik je het, dan ben je teleurgesteld. Michael Angelo sprak de woorden: “Het grootste gevaar is niet dat onze doelen te hoog zijn en dat we ze niet halen, maar dat we ze te laag stellen en ze wel halen.” Natuurlijk zeggen omstanders tegen je: “Als je je verwachtingen te hoog stelt, zul je teleurgesteld zijn als je ze niet bereikt.” (Een typisch Nederlandse reactie trouwens.) Met andere woorden: verwacht niet zo veel en je zult niet teleurgesteld worden. Maar je krijgt dan ook niet zoveel!  Let op: Niemand zal grote dingen krijgen of bereiken met geringe verwachtingen. Denk in mogelijkheden in plaats van in obstakels maar houding alleen is niet genoeg. Er is veel meer nodig om echt succesvol te zijn. De echte succes-zzp’er bezit daarom de volgende eigenschappen:

  1. Een vast geloof in dat je het kunt. Zelfvertrouwen is een must. Het voor jezelf aannemen, creëert realiteit.
  2. Een grote wens en de moed hebben om het doen. Niemand anders kan je dat geven. Het komt van jou. Ambitie is de basis van elke starter.
  3. Bereid en capabel zijn om hard te werken. Je moet het zelf doen en je kunt er anderen niet op aanspreken.
  4. De beste gids of adviseur vinden, om je te begeleiden en het beste product of dienst aanbieden om er te komen. Een gids is dit blog en je product keuze is het gereedschap of het middel om ermee te starten.
  5. Discipline, geduld en durf om te doen wat nodig is, net zo lang totdat je het gehaald hebt. Niemand zit je achter je broek. Plan je werkzaamheden.
  6. Een tikkeltje extrovert. Je hebt plezier in het verkoopspel want je moet jezelf verkopen. De markt komt niet naar jou toe.
  7. Je hebt een redelijk zakelijke instelling en hebt het intelligentieniveau om meestal de juiste beslissingen te nemen. Je bent aardig genoeg om een opdracht binnen te halen maar hard genoeg om er een goede prijs voor te krijgen.
  8. Je bent flexibel en kent je zwakke Weten waar je niet goed in bent is belangrijker dan alles zelf kunnen. Een groot aanpassingsvermogen is uiterst belangrijk.
  9. Je kunt tegen eenzaamheid. Je gaat hard aan het werk maar hebt veel minder sociale contacten dan tijdens het werken bij een baas. Het kan tegenvallen.
  10. Je kunt privé en werk van elkaar scheiden. Vooral werken vanuit huis met een gezin ernaast kan best tegenvallen. Zelfdiscipline is een absolute eis.

Om kort te gaan, financiële onafhankelijkheid bereiken vergt de juiste houding, een hoge verwachting, voldoende kennis, durf en actie en tot slot voldoende doorzettingsvermogen. Met die instelling en deze eigenschappen ben je niet te stoppen maar maak je zelf niets wijs. Het blijft hard werken en risico’s lopen.

Mark Twain: Duizenden geniale personen leven hun leven en overlijden zonder ooit ontdekt te zijn, nog door henzelf, nog door anderen.