De kleine zelfstandige, de freelancer, de interim-manager, ze hebben nu allemaal eenzelfde naam: zelfstandige zonder personeel. Ze hebben een winkel, zijn advocaat, verpleegkundige, hulp in de huishouding, coach of adviseur. De wetgeving wordt steeds soepeler met het ontslagrecht. De werknemer hangt niet meer aan een baas voor het leven. Samen heet dit met een mooie term de ‘flexibilisering van de arbeidsmarkt’. De zzp’er komt daarbij wel voor een aantal dilemma’s te staan.

  1. Hij moet voor zichzelf zorgen.
  2. Hij mist de geborgenheid van een vast inkomen en collega’s.
  3. Hij mist de bescherming van een grote organisatie.

Als je voor jezelf werkt en je eigen werk kunt vormgeven, komt de vraag sneller op wat je precies wilt in je leven. Dat de markt van de zzp’ers snel groeit, is bekend. Hierdoor kunnen werkgevers eenvoudig specialisten inhuren. Voor de zzp’er zijn ook voordelen:

  1. Je bent eigen baas.
  2. Je hebt hogere inkomsten
  3. Je hebt een flexibele werk- en tijdsindeling.

Inmiddels zijn er al ruim één miljoen geregistreerde zzp’ers bij het CBS, waaronder zo’n 250.000 vrouwen. Ieder jaar komen er een kleine 100.000 bij. Opdrachten voor eigen rekening en verantwoording uitvoeren, geen personeel in dienst hebben en niet of nauwelijks beschikken over een eigen kantoor of bedrijfsruimte. Gezamenlijk realiseren zij zo’n 25 miljard euro aan omzet per jaar. Iets om bij stil te staan.

Flexibilisering is niet alleen een modewoord. Het biedt een onderneming veel gemak in het omgaan met personeel nu hij bij ontslag geen rekening hoeft te houden met dure en moeizame ontslagprocedures. Bovendien zijn er projecten die een dag per week of zelfs een paar uur per maand vergen en moeilijk door eigen mensen zijn te vervullen. De meeste zzp’ers zijn solitair en hebben geen behoefte aan samenwerking. Het scala van beroepen is eindeloos groot. De markt van zelfstandigen is eenvoudig te verdelen in twee segmenten:

  1. De relatief lager opgeleiden zoals: schilder, bouwvakker, journalist, pedicure, verpleegkundige, horecamedewerker, maar ook muzieklerares of kunstenares en fysiotherapeut etc.
  2. Aan de andere kant hebben we de hoger opgeleiden of misschien de hoger in aanzien zijnde functies, zoals de jurist, accountant, ICT’er, interimmanager, projectmanager, ingenieur, enz.

Denk je er serieus over om zzp’er te worden? Bekijk kritisch wat je talenten zijn. Lang niet alle hier beschreven items zijn voor jou nuttig. Iedere zzp’er of starter haalt eruit wat voor hem/haar van toepassing is. Ga jij de uitdaging aan om die droom waar te maken? DAN SUCCES GEWENST!

Hier vind je punten om te overdenken voordat je je baan opzegt. Neem een uurtje rust, laat je gedachten kritisch gaan en bedenk wat je weggooit.

Hier volgen redenen waarom je beter bij je baas kunt blijven werken:

  1. Je hebt veel plezier in je huidige baan maar je partner pusht je om voor jezelf te beginnen.
  2. Je hebt een goede pensioenvoorziening opgebouwd en die gaat voor een groot deel verloren als je weggaat.
  3. Je werkgever betaalt momenteel jouw voortgezette studie. Als je vertrekt vergooi je je kans op een mooi diploma. Wacht dus totdat je het papiertje op zak hebt.
  4. Je kunt wellicht je baas uitkopen als hij met pensioen gaat zodat je een goed draaiende zaak kunt overnemen zonder veel risico te lopen.
  5. Je kunt wellicht binnenkort met vervroegd pensioen. Waarom tracht je die niet te forceren door te onderhandelen over een vertrek?
  6. Je medische conditie is twijfelachtig en zolang je in loondienst bent, ben je verzekerd van ziekengeld, iets wat niet het geval is als je voor jezelf begint.

Hier volgen items waarom je beslist voor jezelf moet beginnen:

  1. Je baalt van je huidige job of kunt je niet verder ontplooien in je bedrijf.
  2. Er zijn geen goede vooruitzichten, geen kans op een carrière.
  3. Je leidinggevende bij je huidige werkgever delegeert nooit iets en je zou ook weleens meer willen managen. Nu krijg je de kans.
  4. Je hebt zelfstandig een goede pensioenvoorziening opgebouwd en bent niet afhankelijk van het collectieve pensioenfonds.
  5. Het gaat slecht met je werkgever, dus is het tijd om wat anders te doen. Misschien is het bedrijf wel voor een prikje te koop en kun je jouw slag slaan.

Waarom wel? Als zelfstandige bepaal je je eigen koers, je werktijden en je agenda. Het betekent veel vrijheid maar ook alles zelf doen.                                                                                                                                                                  Waarom niet? Je inkomsten zijn niet vast of verzekerd en je moet zelf aan je producten en klanten zien te komen.