Prepensioen ontvangen, niet meer aan de bak komen of een WW-uitkering krijgen met een beperkt inkomen. Wie nog kan werken, moet werken en het liefst zo lang mogelijk. Veel ouderen lopen tegen het probleem aan dat ze niet meer aangenomen worden terwijl de arbeidsparticipatie sterk is toegenomen. Een groot deel kiest daarom niet geheel vrijwillig voor het zelfstandig ondernemerschap. Veel ouderen hebben daarbij grote twijfels of ze het wel redden. Hier tref je een aantal voorbeelden met tips:

  1. Is je leeftijd een probleem? Veel mensen zitten met hun leeftijd in hun hoofd. Mensen voelen zich dikwijls ouder dan ze zijn en vinden zich al snel ergens te oud voor. Hoe oud voel jij je echt (of hoe jong)? Het gaat erom hoe oud je echt bent, niet meer of minder. Natuurlijk kom je veel mensen tegen met een sterk vooringenomen mening die vinden dat jij ergens te oud voor bent, maar trek je daar niets van aan.
  2. Is geld het probleem? Ja, uiteraard kun je zeggen: geld is altijd het probleem, maar onthoud: je gedachten bepalen je resultaten. Als een tekort aan geldelijke middelen je laat stoppen, zal je mind gaan werken en een oplossing vinden. Er is geen tekort aan geld in deze wereld, alleen weten we het niet te vinden op het moment dat we het nodig hebben. Laat het aan je mind over. Het komt goed.
  3. Is afwijzing je probleem? Laat constante afwijzingen je niet afhouden van je ideeën. Houd je mind gericht op wat je wilt en niet op wat anderen niet in je zien. Onthoud: je leeft in een mind-wereld. Zorg dat je omgeving en je mind in balans zijn en gelijklopen met je ambities.
  4. Is een ontslag je probleem? Doe als anderen en doe er iets aan. Je mindset zorgt dat je komt waar je wilt. Doe je huiswerk en zorg dat je je skills opwerkt zodat je aan een succesvolle tweede carrière begint.
  5. Is frustratie je probleem? Ben je soms te vroeg met pensioen gestuurd of gestopt met werken en heb je nu een tekort aan inkomen om rond te komen? Barst je van de energie en zelfvertrouwen? Zorg dan dat frustratie je niet beheerst. Laat het niet toe.
  6. Is ontevredenheid je probleem? Dat is goed mogelijk. Het is een prima reden om voor jezelf te beginnen. Je denkt dat je het beter kunt of niet meer voor vol wordt aangezien. Prima, bewijs het maar en begin vast op parttime basis.
  7. Is een hoge opleiding je probleem? Een valkuil voor veel ouderen is dat ze door hun studie of ervaring minder snel openstaan voor nieuwe visies, methoden of technieken. Hun ‘goed’ opleiding betekent nog niet dat men up- to-date is en daardoor is hun autoriteit ongegrond. Leer bij en zorg dat je bijblijft want de kans is groot dat je met je bagage en levenservaring het beter doet dan een jongere starter.

Onthoud:  Age is a matter of mind. If you don’t mind, it does not matter.