Het moment is daar. Het gaat lekker met je bedrijf. Je wilt je onderneming verder laten groeien maar je bezit geen extra gelden om in de zaak te steken en je gaat op zoek naar nieuwe financiële middelen. Dat kan een extra lening zijn, een lease of aanvullende financiering. Alles is goed, zolang het maar geld is maar waar moet je eigenlijk beginnen? Het eerste is natuurlijk goed je huiswerk doen.. Ondernemen is eigenlijk net als met de auto een grote tocht maken. Een reis moet je plannen en jezelf de volgende vragen stellen: Wat heb ik, wat wil ik, waar wil ik naar toe en wanneer en hoe kom ik daar?

Doe dus het volgende:

  1. Maak een nieuw businessplan. Uit dat plan komen vanzelf de volgende getallen rollen: de omzet, de winst, de kosten en de benodigde investeringen. Dan komt vanzelf de liquiditeitsprognose beschikbaar. Belangrijk!
  2. Maak een financieel plan. Uit dit plan ( je noemt dat de investeringsbegroting) komt vanzelf de financiële behoefte rollen. Je hebt dit absoluut nodig om ergens een financiering te krijgen. In deze begroting staat hoeveel geld je nodig hebt en waarvoor dit dient.
  3. Check subsidies. Er zijn veel mogelijkheden en neem de moeite ze door te nemen. De overheid biedt veel garanties, subsidies, co-financieringen en fiscale regelingen. Maak er gebruik van. Er zijn zowel regionale, landelijke als internationale regelingen beschikbaar. Selecteer op onderwerp of regio en bekijk welke opties er zijn. Vergeet niet te kijken op subsidie-wijzer.nl en andere overheidsregelingen zoals startupbox.nl
  4. Vraag bij de bank om een borgstellingkrediet. Indien je niet genoeg onderpand of zekerheden kunt bieden staat de overheid bij kleine ondernemers voor een deel van de lening garant. (het BMBK). Alleen de bank die jou een lening verstrekt kan zo’n garantie aanvragen.
  5. Financiële steun van derden. Buiten de gebruikelijke lening verstrekkers zoals banken en financieringsmaatschappijen zijn er ook externe financieringsmogelijkheden, zoals informele investeerders, crowdfunding of businessangels maar ook leningen van familie of vrienden blijft een optie. Vooral kredietgaranties spelen hier een belangrijke rol.
  6. Geld voor een haalbaarheidsonderzoek. Natuurlijk ben je niet zeker van je zaak. Daarom laat de bank graag jou ideeën doorrekenen om te kijken of je de toekomst niet te rooskleurig ziet. Dat wordt door derden gedaan. Er is speciaal een fonds opgericht om zo’n onderzoek te financieren. Voor innovatieve starters is er de zogenaamde VroegeFaseFinanciering (VFF) een optie. Dit betreft een lening die je later met rente terug moet betalen. Je hebt hiervoor een uitgewerkt businessplan nodig waarin je aantoont dat op termijn je bedrijf goed gaat groeien en een intentieverklaring van je toekomstige financier die van plan is om jouw traject te helpen financieren.