Het controleren en beheren van het startkapitaal is één van de belangrijkste aandachtspunten voor de startende zzp-er. Wees daarom zuinig met je cash, “je kapitaal”. Of je nu gefinancierd wordt door je partner, je bank, hypotheek of buitenstaanders, je geloofwaardigheid en je succes hangt af van het effectieve gebruik van dat startkapitaal. Vooral bij aanvang van je activiteit wanneer kasgeld van groot belang is, ook omdat bij de start van je bedrijf niet onmiddellijk inkomsten zijn te verwachten. Het is dus zaak om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de beschikbare middelen. Op het moment wanneer het ‘t meest kritisch is.

Daarom volgen hier een zestal suggesties:

  1. Maak zoveel mogelijk gebruik van ruilhandel want ruilen doet geen aanslag op cash geld. Is jouw product interessant voor je leverancier, boekhouder e.d., ruil dan. Iedere vorm van ruil (al is het zelfs maar gedeeltelijk) helpt. Schenk je eerste kunstwerk aan de leverancier van je olieverf!
  2. Ding af op prijzen waar je maar kunt. Elke verkoopprijs wordt alleen maar bepaald door de verkoper en niet door de koper! Echt, er valt veel meer te onderhandelen dan je denkt. Je krijgt geen korting op de huurprijs? Gangbaar is dat dan het huurcontract pas na vier of zes maanden ingaat. Betalingscondities zijn nog belangrijker dan de prijs. Inkoop gratis thuis bezorgd? Wij komen het wel halen met 5% korting. Maak een deal die cash oplevert!
  3. Wacht zolang mogelijk met aanschaffingen. Veel apparatuur zakt met de tijd in prijs. Heb dus geduld. Nieuwe technieken elimineren de vorige waardoor er ook meer goedkope concurrentie komt. Even wachten maakt de noodzaak pas duidelijk met behoud van kapitaal.
  4. Bega niet de fout door je te succesvol te tonen. Dat chique bureau en brede auto kan best wat minder. Indruk maak je door effectief te werken en door nuchtere ingetogenheid. Niet door overdadige luxe.
  5. Probeer de overheid , KvK, universiteit en bibliotheek om aan waardevolle informatie te komen. Het is helemaal gratis.
  6. Stel de betalingen aan jezelf even uit. Onttrek zo weinig mogelijk kapitaal aan je bedrijf. Je Hebt het morgen misschien nog harder nodig. Betaal geen bonussen of loonsverhoging aan je personeel maar biedt ze aandelen. Des te langer je wacht met uitgeven, des te goedkoper wordt het.

 

Met deze suggesties kun je het meeste van je kapitaal behouden en je kasgeld voor je laten werken. Stel je bij iedere investering of aankoop de vraag of je nog zonder kunt. Zo heb je wel geld als je het echt nodig hebt.