In tegenstelling tot wat je zou denken heeft een eenmanszaak ook voordelen. Niet alleen de grote bekende zaken hebben sterke kanten, ook kleine. Je eerste reactie is misschien: “Hoe kan dat nu, ik begin net en dat heeft toch uitsluitend nadelen. Natuurlijk gaat een klant voor een gevestigde organisatie kiezen”. Dat lijkt misschien zo, maar er zit ook een keerzijde aan die medaille. Lees de volgende regels maar eens rustig door. Dan zul je beseffen dat jij op marketinggebied ook een aantal voordelen hebt te bieden die je wel degelijk kunt uitbuiten. Schroom dus niet om bij aarzeling van de klant de voordelen te noemen die jij als KLEINE ONDERNEMER hebt te bieden. Daar zijn o.a. de volgende sterke punten:

  1. Jij bent alleen beslissingsbevoegd en hoeft dus nooit te wachten op toestemming van bovenaf. Je kunt dus veel sneller beslissend onderhandelen. Bovendien geeft dat de klant het gevoel dat hij direct zaken kan doen.
  2. Jij bezit een veel grotere flexibiliteit dan grote bedrijven. Bij jou is alles mogelijk (ook buiten de standaard regels) waar een groot bedrijf nooit aan kan voldoen. Zo kan jij bijvoorbeeld een product samenstellen van twee concurrerende leveranciers, wat bij een groter bedrijf onmogelijk is.
  3. Jij roept door je enthousiasme zoveel sympathie op dat een werknemer van een groot bedrijf daar niet tegenop kan. Niemand is meer betrokken dan jij.
  4. Alleen jij vertegenwoordigt continuïteit. Jij raakt morgen je baan niet kwijt of maakt promotie. Jij wordt niet overgeplaatst of stapt over naar de concurrent. De klant weet met wie hij morgen en volgend jaar zaken doet!
  5. Hoge verwachtingen van de klant zijn eenvoudig waar te maken omdat die bij een eenmansbedrijf meestal minder hoog liggen. Bovendien hoef je slechts je eigen beloftes waar te maken en niet die van een ander.
  6. Als eenmansbedrijf heb je waarschijnlijk minder relaties en kan aan deze klant meer aandacht besteden. Bovendien ben je door je lage overheadkosten ook sneller winstgevend.
  7. Omdat je geen dure managers op de loonlijst hebt staan is de kans groot dat je tarief ook concurrerend is. Let op: Als je een laag tarief hanteert kom je ook niet geloofwaardig over.
  8. Jij moet het hebben van je know-how, verzameld in één persoon, in plaats van een bedrijf met veel specialisten met verschillende kennis. Zorg dat je allround bent.
  9. Er gaat niets boven persoonlijke aandacht. Verenigd in jouw persoon zal die het altijd winnen van een groot bedrijf.
  10. Niet de standaardregels of de producten van de leverancier staan centraal maar de wensen van de klant. Zijn probleem staat bij jouw centraal en niet jouw product of dienst!