Wanneer je op zakenreis gaat en een auto huurt, dan is het oppassen geblazen want er gaat kan bij het huren van een auto veel mis gaan. Als je er niet mee bekend bent, is het handig dat je de volgende regels leest en bijgevoegde tips ter harte neemt. Zo voorkom je niet alleen nare verrassingen maar bespaar je ook veel geld.

  1. Bepaal ruim van tevoren duidelijk je autohuurwensen, je hotel en je vlucht. Bepaal ook het type auto. Niet het merk maar de categorie. Mocht je een lange reis gaan maken, boek dan een iets groter model voor meer comfort zodat je bij aankomst bij je relatie niet oververmoeid bent. Let ook op sneeuwbanden!
  2. Hoe eerder je boekt hoe lager de prijs. Staat de datum vast (bijvoorbeeld bij een beursbezoek) boek dan op tijd. Bij drukte of hoogseizoen worden de tarieven verhoogd (trouwens ook bij verwachte regen of hagel).
  3. Er bestaat bij autohuur een 24-uursregel. Indien je de auto bijvoorbeeld om 17.30 uur ophaalt, mag je hem de volgende dag tot 17.30 inleveren. Indien je dat te laat doet, gaat de volgende 24 uur huur in. Gebruik de auto dus maximaal.
  4. Brandstof kan op verschillende manieren berekend worden. Ga nooit akkoord met het afleveren met lege tank. Bij ongebruikte benzine krijg je niets terug. Ga voor een volle tank afleveren en inleveren! Mode vol=vol. Zo betaal je geen cent te veel.
  5. In veel landen mag je probleemloos met de huurauto de grens over maar niet altijd. Doe je dat in deze landen zonder toestemming, dan vervalt de verzekering. Geef dus altijd precies aan wat je plannen zijn. In sommige landen is het bezit van een internationaal rijbewijs vereist. Regel alles bij je lokale reisbureau.
  6. Betalen gaat per creditcard. Let op dat de creditcard op naam staat van de hoofdbestuurder. Deze is verplicht om de waarborg te voldoen. Heb jij geen creditcard en een medereiziger wel? Boek dan een pakket met boeking op naam van de medereiziger. Dan kun je ter plekke bijtekenen voor een extra bestuurder.
  7. Meestal haalt het autoverhuurbedrijf je gratis op van het vliegveld. Zorg dat de afspraak duidelijk is. Inleveren van de auto kan dikwijls ook buiten kantooruren.
  8. Loop bij het ophalen en inleveren altijd om de auto heen en laat de medewerker meelopen. Maak foto’s. Zorg ook dat als niemand de auto in ontvangst neemt je alle kanten van de auto fotografeert zodat ze niet achteraf schade kunnen declareren!
  9. Baliemedewerkers worden meestal betaald met de extra’s die ze aan je verkopen, nee, aansmeren. Wees daarop bedacht. Ze willen dat je een duurdere klasse neemt of met airco, want jouw type is niet meer voorradig. Dat je je extra verzekert tegen casco of diefstal. Ook dwingen ze je het eigen risico af te dekken terwijl dat allemaal reeds verzekerd is. Ja, het kan zelfs zo zijn dat men weigert om je de autosleutel af te geven indien je niet akkoord gaat. Trap er niet in maar volhardt. Dit gebeurt niet alleen in derdewereldlanden maar overal, ook in Europa of de USA.
  10. Vraag altijd een bon en laat tekenen voor de schadevrije en volgetankte teruggave. Fotografeer de km-stand. De verhuurder stuurt je wel een bon met extra kosten maar die is in een vreemde taal waar je niet op kunt reageren. Let op dat er achteraf geen bedragen worden afgeschreven en reageer zo snel mogelijk bij je creditcardmij.