Je hebt zo goed mogelijk duidelijke doelstellingen gedefinieerd maar wat ga je er nu mee doen? Ja precies, nu gaat het erom ze werkelijk te realiseren. Veel stappen zijn absoluut noodzakelijk om jouw doelen te realiseren. Hier volgt een aantal tips voor het succesvol realiseren van je doelstellingen en om fouten bij je acties te vermijden Alles waar je aan begint, start met een wens. Zonder een wens eet je niet het lekkerste gebak en win je niet de marathon. Alleen door een diepe intentie iets te hebben of te bereiken, schep je een grote kracht die je brengt tot het bijna of geheel realiseren van je wens.

 1. Je moet ook de overtuiging bezitten dat je voldoende zelfvertrouwen hebt om je wens te kunnen vervullen.
 2. Je dient objectief te blijven door te bezien of je wens echt haalbaar is en geen fictieve droom. Je kunt wel verliefd worden op de koningin maar hoe schat je zelf je kansen in? En er worden maar weinig vrouwen astronaut!
 3. Duidelijk definiëren van je doelstelling is een eerste vereiste. Zonder een duidelijke doelstelling word je geen succesvol ondernemer want dat word je niet per ongeluk. Let op, je bent vrij om de doelstelling in negatieve of positieve zin te wijzigen!
 4. Het bereiken van je doelstelling zal een aantal positieve consequenties hebben. Noteer de verbeteringen die deze voor je zullen hebben en waar je van zult genieten, zoals aanzien, rijkdom, invloed etc.
 5. Evalueer de huidige situatie: Wat is je startpunt. Wie ben je? Wat breng je mee en waar sta je? Wat moet je doen om een kansrijke start te maken? Opleiding, kennis, contacten, invloed, training of misschien geld?
 6. Stel vast in hoeverre de ontbrekende kennis absoluut aanwezig moet zijn om je doel te bereiken en zoek uit waar deze kennis of anderszins (bijvoorbeeld productiecapaciteit) onbetaald of tegen een vergoeding beschikbaar is.
 7. Vind voldoende kennis, capaciteit of gelden in je omgeving die je kunnen helpen je doel te bereiken.
 8. Bepaal waar en wanneer de doelstelling bereikt is. Met andere woorden: waar ligt de finish en wat is de concrete aankomstdatum. Alleen door een specifieke en doelstelling kun je later bepalen of je project succesvol is geweest.
 9. Door het schriftelijk vastleggen van een stappenplan dat je naar het gewenste resultaat leidt, kun je aangeven welke acties er alsnog nog nodig zijn om de zaak te versnellen om je wens in vervulling te doen gaan.
 10. Stel blokkades en drempels vast waardoor je de nodige maatregelen kunt nemen om ervoor te zorgen dat je project op schema ligt. Zo verklein je de kans op verrassingen.
 11. Gebruik de maximale motivatie om je doel te bereiken. Gebruik de 110% regel, dat wil zeggen dat je er met volle overtuiging achterstaat.
 12. Deel het proces in partjes en zet een stap tegelijk (babystapjes). Deel het totaal in kleine delen zodat je steeds een bouwlaag af hebt (van de flat van tien hoog). Maak de vorderingen meetbaar!
 13. Loop niet te hard van stapel en neem kleine overzichtelijke stappen en noteer vooral de vooruitgang. Zo is de progressie zichtbaar!
 14. Bepaal je eigen tempo en luister niet te veel naar anderen.
 15. Het is motiverend als je vooruitgang ziet. Beloon jezelf bij bereikte resultaten.
 16. Tracht rustperiodes of vakanties in te bouwen zodat er voldoende tijd voor relaxen en bezinning overblijft.
 17. Wacht met je oordeel over het eindresultaat. Dat kan demotiverend werken. Denk aan het schilderij van een kunstschilder.
 18. Kijk niet naar het werk van anderen. Zie uitsluitend de vorderingen van je eigen prestaties.
 19. Spendeer niet te veel energie aan boosheid of pech. Doelstellingen halen betekent ook tegenslagen overwinnen.
 20. Vind een sparringpartner of mentor.
 21. Deel je goede voornemens met de rest van de wereld.
 22. Werk veel met anderen samen. Lotgenoten moedigen elkaar aan en het creëert een positieve spiraal.
 23. Aan doelen stellen heb je niet veel, als je er niets mee doet. Nog belangrijker is dat je er in gelooft! Het allerbelangrijkste is dat je daadwerkelijk start, iets onderneemt om je doelen te bereiken!                                          De sleutel tot succes is DOEN
 24. Wanneer je bevrediging vindt in het bereiken van je doelstellingen en het je gelukkiger maakt, zul je aantrekkelijker worden voor anderen en meer zelfvertrouwen uitstralen. Je zakelijke en privérelaties verbeteren hierdoor en je komt in een positieve spiraal terecht.